Utcára vonulnak a méhészek

Európa nagyvárosaiban szerveznek tüntetéseket a méhészek annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet az ágazatot érintő problémákra.

2020. 01. 16. 14:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa nagyvárosaiban szerveznek tüntetéseket a méhészek annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet az ágazatot érintő problémákra. A Magyarországon bejegyzett Egyesület az Európai Méhekért nevű szervezet holnap Brüsszelben, majd január 21-én Párizsban, január 24-én pedig Amsterdamban tart demonstrációt. A 10 európai országból származó, főként méhészek által alapított szervezet célja az, hogy a méhek és a méhészetek fennmaradjanak. – A méhészetek körülményei folyamatosan romlanak. Egyrészt a multinacionális vállalatok egyre több, a méhek számára gyilkos vegyszert használnak az agráriumban, másrészt Európát elöntötte a leginkább kínai laboratóriumokból származó, olcsó hamisítvány – emelte ki lapunkhoz eljuttatott közleményében a szervezet. Az ágazati szakemberek szerint, ha a vegyszerek okozta elhullások miatt új méhcsaládokat kell telepíteni, illetve a fogyasztók hamisítványt vásárolnak valódi méz helyett, akkor a méhészek biztosan tönkre fognak menni. Ha pedig megszűnnek a méhészetek, méhek sem lesznek, amelyek beporozzák a növényeket.

Közölték: a mézfogyasztók és a méhészek közös érdeke, végső soron pedig össztársadalmi ügy, hogy a méhek elvégezhessék dolgukat természetben. Ennek hiánya ugyanis súlyos környezeti és gazdasági károkhoz vezet. – A méhészkedés egy olyan tevékenység, ami nem terheli az ökoszisztémát, hanem annak fenntartásához járul hozzá. Minden olyan növény és állat, ami támaszkodik a rovarok jelenlétére, veszélybe került, a természet egyensúlyát ezen a területen a mézelő méhek tartják fenn – mutatott rá az egyesület.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.