A kínai jegybank újabb pénzt pumpált a gazdaságba

Forrás: MTI2020. 02. 04. 21:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai jegybank kedden újabb hatalmas összegeket áramoltatott a bankrendszerbe a vírusjárvány miatti üzemleállások és közlekedési korlátozások által okozott károk enyhítése érdekében.

A jegybank kedden azt közölte, hogy fordított repo révén összesen 500 milliárd jüant (71,22 milliárd dollár) injektált a rendszerbe, ezen belül hétnapos repoval 380 milliárd jüant, a tizennégynapossal további 120 milliárd jüan.

Hétfőn a jegybank a hétnapos fordított repokamatot 10 bázisponttal, 2,4 százalékra, a tizennégynaposét ugyancsak 10 bázisponttal, 2,55 százalékra mérsékelte, és ezáltal mintegy 1200 milliárd jüant (173 milliárd dollár) jutatott a pénzügyi rendszerbe.

A pénzpiaci likviditást növelő fordított (aktív) repoügylet lényege, hogy a jegybank állampapírokat vásárol a kereskedelmi bankoktól rögzített visszavásárlási időponttal és árfolyammal.

Szakértők hétfőn azt mondták, hogy a jegybank várhatóan rövid időn belül további likviditásnövelő intézkedéseket hoz.

A jegybank keddi közleménye szerint a likviditásnövelés csökkenti a kötvényhozamokat, mérséklődnek a pénzügyi költségek és enyhül a kis- és mikrovállalkozásokra nehezedő pénzügyi nyomás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.