Árfékező a szuperkötvény

Már a hétszázmilliárd forinthoz közelítenek az otthonteremtést segítő állami támogatások 2016 óta – derült ki Varga Mihály parlamenti írásbeli válaszából. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, a gazdaságvédelmi akcióterv keretében bevezetett Magyar Állampapír Plusz kedvező hozama elkezdte fékezni az ingatlanárakat.

2020. 02. 10. 13:21
Nagy segítség a friss házasoknak, hogy rögtön saját otthonban gondolkodhatnak. További lehetőségek jönnek Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány az otthonteremtési programjában számos olyan intézkedést hozott, amelyek a magyar családok lakhatási problémáinak megoldását segítik elő. Az otthonteremtés területén a cél az, hogy minden magyar család saját otthonhoz jusson. A Pénzügyminisztérium folyamatosan nyomon követi a lakáspiac változásait – szögezte le Varga Mihály pénzügyminiszter parlamenti írásbeli válaszában. A tárcavezetőhöz két képviselő is – a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio és a jobbikos Snei­der Tamás – azután fordult kérdéssel, hogy Matolcsy György, a nemzeti bank elnöke azt írta, stratégiára és fenntartható lakáspiacot eredményező kormányzati szervezet kialakítására, kormányzati és szakmai közmegegyezésre van szükség a sikeres lakáspolitikához. Ez a terület a jegybank elnöke szerint a magyar gazdaságpolitika egyik gyenge pontja.

Varga Mihály mindkét politikusnak azt írta, hogy a családi otthonteremtési kedvezménynek (csok) köszönhetően emelkedik az új építésű lakások száma. A program már 125 ezer család otthonteremtését tette lehetővé, az állami támogatások pedig 2016 óta a támogatott lakáshitelekkel együtt már 700 mil­liárd forinthoz közelítenek.

Nagy segítség a friss házasoknak, hogy rögtön saját otthonban gondolkodhatnak. További lehetőségek jönnek
Fotó: Mirkó István

A tárcavezető arra is kitért, hogy a kormány kínálatösztönző lépéseket is tett, összesen több mint ötvenmilliárd forint értékű beruházási céltámogatással, az építőipari technológiai korszerűsítések támogatásával jelentősen bővültek a kapacitások. – Az ingatlan­árakat befolyásolta az is, hogy érdemi hozamok híján sokan az ingatlanpiacon fektettek be. A kormány gazdaságvédelmi akciótervének egyik lényeges pontja volt a Magyar Állampapír Plusz bevezetése, amely kedvező hozamával elkezdte fékezni az ingatlanárakat – jelezte Varga Mihály.

Válaszában a tárcavezető utalt a tavaly július elsejétől elérhető családvédelmi akciótervre, mint az otthonteremtési program továbbfejlesztésére is, megjegyezve, hogy a csok mellé felvehető hitelt kiterjesztették a használt lakásokra, az ötezer fő alatti kistelepüléseken pedig bevezették a falusi csokot.

– A magyar fiatalok önálló életkezdését és családalapítását elősegítő babaváró támogatást a hitelintézeti visszajelzések alapján leginkább lakáscélok finanszírozására fordítják az igénylők – mutatott rá a miniszter, kiemelve, az intézkedés népszerűségét mutatja, hogy az elmúlt fél évben több mint ötvenezer babaváró-szerződést kötöttek a fiatal házaspárok. Varga Mihály jelezte, további intézkedések előkészítésén dolgoznak. Ezek középpontjában a fiatalok, az első lakásra várók otthonteremtésének támogatása áll.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.