Az MNB is támogatja a felelős banki működés programját

Azt ösztönzik, hogy minél több magyarországi bank eleget tegyen a környezet védelmét, a társadalmi fenntarthatóságot és a felelős vállalatirányítást célul kitűző ENSZ-dokumentum előírásainak.

Horváth Éva
2020. 02. 12. 10:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatóként aláírja az ENSZ felelős banki működést előmozdító irányelveit. A lépésről a jegybank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa döntött azzal a céllal, hogy az MNB ösztönzésével, bátorításával minél több magyarországi bank eleget tegyen a környezet védelmét, a társadalmi fenntarthatóságot és a felelős vállalatirányítást célul kitűző ENSZ-dokumentum előírásainak.

Az irányelv elvárja az aláíró bankok saját üzleti stratégiájának összehangolását a fenntartható fejlődés céljaival, a társadalomra és a környezetre káros termékek, szolgáltatások csökkentését, illetve a pozitív hatások erősítését. A kedvező környezeti és társadalmi hatások érdekében a hitelintézeteknek intenzívebben kell együttműködniük, konzultálniuk ügyfeleikkel, befektetőikkel, partnereikkel és más társadalmi szereplőkkel. Mindezt a gyakorlatba is át kell ültetni hatásos vállalatirányítással, a megfelelő vállalati kultúra kialakításával. Az irányelv elvárja emellett a megvalósítás folyamatos ellenőrzését, szükség esetén a célok felülvizsgálatát is – fogalmazott közleményében a jegybank.

Az elvárásokat írásban elfogadó hitelintézeteknek – az ENSZ szakértőinek lehetséges módszertani támogatása mellett – tizennyolc hónapon belül át kell tekinteniük üzleti működésüket, hogy azonosítsák annak a környezetet leginkább befolyásoló elemeit. Ezután legalább két konkrét célt kell nyilvánosan kitűzniük, amelyekkel kapcsolatos haladásukat, eredményeiket is nyilvánosan kell kommunikálniuk. Ilyen megfogalmazható cél lehet például a fenntartható mezőgazdaság vagy éppen a zöldenergia-termelés finanszírozása terén egy-egy konkrét, reális, de ambiciózus feladat teljesítése. Mindez illeszkedik a jegybank tavaly februárban meghirdetett Zöld programjához, amely a klímaváltozáshoz és más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentése, a magyarországi zöldgazdaság finanszírozásának bővítése érdekében született.

Az irányelvet eddig világszerte százharminc hitelintézet – köztük több hazai hitelintézet anyabankja – is aláírta, de magyar piaci szereplő eddig még nem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.