Az orosz olajtermelés visszafogása várható

Az orosz orosz energetikai miniszter szerint a koronavírus által okozott járvány jelentéktelen mértékben, legfeljebb napi 150-200 ezer hordóval csökkentheti a globális keresletet idén.

Magyar Nemzet
2020. 02. 08. 14:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány napon belül eldöntik, csatlakozik-e Oroszország a nagy kőolaj-exportáló államok kitermelésének további korlátozását célzó javaslathoz – mondta tegnap az orosz energetikai miniszter a távirati iroda szerint. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és a kartellen kívüli szövetségeseket, köztük Oroszországot tömörítő, OPEC+ néven emlegetett csoport szakminiszterei a jövő hét végén dönthetnek a korlátozásról.

Az egyezmény betartásának felügyeletével megbízott bizottság csütörtökön az olajkitermelés további napi hatszázezer hordós csökkentését javasolta azzal a céllal, hogy ellensúlyozzák a Kínában kirobbant tüdőgyulladás-járvány energiakeresletre gyakorolt kedvezőtlen hatását. Ez a javaslat már így is kompromisszumos, ugyanis Szaúd-Arábia eredetileg 800 ezer hordós csökkentést akart elérni, míg Oroszország vonakodik a további korlátozástól.

Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter kifejtette: nem tart a kereslet csökkenésétől, ráadásul a kínálat növekedése is lassul, így az OPEC-tagállamoknak és szövetségeseiknek nem kellene sietősen tovább korlátozni a kitermelést. Szerinte a koronavírus által okozott járvány jelentéktelen mértékben, legfeljebb napi 150-200 ezer hordóval csökkentheti a globális keresletet idén. Mások jóval nagyobb hatásra számítanak. A BP brit olajkonszern például azt várja, hogy a járvány lassítja a gazdasági növekedést, ami idén napi 300-500 ezer hordóval csökkenti a globális olajkeresletet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.