időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

Érkezik a tavalyi gazdasági eredményünk pontos adata

Fellegi Tamás Péter
2020.02.10. 14:33
Érkezik a tavalyi gazdasági eredményünk pontos adata

A napokban derül ki, mekkora volt a tavalyi egész éves magyar gazdasági növekedés. Az adat közel lehet az ötszázalékos szinthez, akár el is érheti azt, idén azonban ennél lassabb ütemre számíthatunk.

Pénteken közli a Központi Statisztikai Hivatal a bruttó hazai termék tavalyi negyedik negyedéves alakulását. Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) tavaly a harmadik negyedévben 5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, és jó esély van arra, hogy a negyedik negyedévi adat is eléri ezt a mértéket, miután semmi nem utal arra, hogy az előző év utolsó hónapjaiban lassulás következett volna be a gazdaság növekedésében.

A harmadik negyedéves növekedéshez a gazdaság szektorait tekintve a szolgáltatások 2,1 százalékkal, míg az ipar 1,5, az építőipar pedig egy százalékponttal járult hozzá. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye éves összevetésben 4,8 százalékkal nőtt. Ahhoz, hogy a teljes éves növekedési adat is elérje az 5 százalékot, a negyedik negyedévben ennél valamivel magasabb szintre lenne szükség, ami ugyancsak nem kizárható.

A legvalószínűbb forgatókönyv az elemzői becslések szerint a 4,8-5 százalékos sávon belüli adat, ezzel már az egymást követő harmadik évben emelkedik majd az Európán belül is igen magasnak tekinthető, 4 százalék fölötti mértékben a magyar gazdaság. Mindez úgy következett be, hogy míg 2017 egészében nagyjából 2,5, az év végén pedig 3 százalékos mértékben nőtt a német gazdaság, azóta erősen csökkent az ütem, tavaly már egy százalék alatti volt a mérték. Németország a magyar gazdaság szempontjából különösen jelentős, hisz a magyar export több mint negyede oda irányul, így kedvező eredmény, hogy a német növekedés erős visszaesése egyelőre nem fogta vissza a hazai gazdasági növekedést.

Az idei évben a legtöbben a 2019-esnél alacsonyabb növekedési ütemre számítanak, de az adat kedvező esetben közel lehet a 4 százalékhoz. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a múlt év végén 3,7 százalékra becsülte az idei várható növekedést, hozzátéve, hogy a fogyasztás nagyobb mértékű növekedése felfelé módosíthatja az adatot. A Magyar Nemzeti Bank 2020-ra ugyancsak 3,7 százalékra számít, a Pénzügyminisztérium a legoptimistább 4 százalékkal kalkulál, míg a gazdaságkutató intézetek adatai 3,2-3,9 százalék között szóródnak, az IMF pedig 3,5 százalékot becsül erre az évre a gazdasági növekedésben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.