Tízmilliárdokhoz juthatnak a cégek

Akár 80-100 milliárd forint maradhat a vállalkozásoknál, ha a kormány elfogadja azt a javaslatot, amely több kedvezményes szabállyal bővítené a helyi iparűzési adó rendelkezéseit. Parragh László kamarai elnök úgy látja: az adócsökkentésre most van óriási szükség, például azért, mert egyre több nagyvállalat dönt úgy, hogy Kínából visszaköltözteti Európába a termelést, s célpontként hazánk is szóba jöhet. Szerinte az önkormányzatok is jól járnának, az új beruházásokból érkező pluszbevételek ugyanis pótolni tudnák az esetleges kiesést. A gazdasági növekedés miatt az elmúlt években nagyot ugrott az iparűzési adóból származó bevétel.

Jakubász Tamás
2020. 02. 17. 5:45
null
A kamarai vezető szerint a bevételek növekedéséhez nagyban hozzájárult a gazdasági növekedés Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milyen előnyök remélhetők a helyi iparűzési adó (hipa) szabályainak megváltoztatásából, a teher csökkentéséből? – a kérdés azután került a szakmai és a politikai viták homlokterébe, hogy a Nemzeti Versenyképességi Tanács a hónap elején javaslatot tett le a kormány asztalára. Eszerint módosulnának az értékcsökkenés és a kutatás-fejlesztés leírhatóságának szabályai, miközben megszűnne az adófeltöltési kötelezettség. – Az adóteher érdemi csökkenését jelentenék az új rendelkezések, a javaslat első két pontja akár 80-100 milliárd forintot hagyhatna az érintett vállalkozásoknál – mondta lapunknak az anyagi hatásokról Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a versenyképességi tanács tagja a javaslat mögött meghúzódó érvekről szólva arról beszélt, hogy a magyar gazdaság versenyképességéhez adócsökkentés kell. – Az elmúlt években a kormány több, a cégek működését érintő adót is mérsékelt. Így jutottunk el mára oda, hogy Magyarország eltüntette egyik, a rendszerváltozás óta élő hátrányát, nevezetesen azt, hogy nagyobb adóterhelés volt idehaza, mint a környező országokban – fogalmazott az elnök.

Szerinte észre kell venni azt a világjelenséget, amely szerint egyes nagyvállalatok – a koronavírustól függetlenül – visszahozzák termelésüket Kínából Európába. Az így cselekvő cégek elsősorban már nem Dél-Európában néznek körül, hanem Közép-Euró­pában. – Egy multinacionális vállalatnak mindegy, hogy Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában vagy hazánkban telepszik meg, amit vizsgál, az a befektetési környezet. Ezért fontos éppen most az iparűzési adó átalakítása – magyarázta Parragh László. Szerinte ennél az – egyébként az önkormányzatokat megillető – adónál is olyan rendelkezésekre van szükség, amelyek csábítók lehetnek a nagyvállalatoknak.

A kamarai vezető szerint a bevételek növekedéséhez nagyban hozzájárult a gazdasági növekedés
Fotó: Havran Zoltán

– A módosítási tervek éppen amiatt keltettek hullámokat a politikai térben is, mert az iparűzési adó a helyhatóságok egyik igen fontos bevétele. Némely polgármesterek már a települések ellehetetlenítésének veszélyét emlegették – vetettük közbe. Megjegyzésünkre Parragh László azt mondta: ha egy városban új vállalkozások telepednek meg, az adott esetben igen komoly bevételt jelenthet. – Az adócsökkentésre fordított összeget az újonnan megjelenő vállalkozások beruházásai, fejlesztései akár teljes egészében visszahozhatják – fogalmazott a kamarai vezető. Szavai alátámasztására az elnök magát az iparűzési adót hozta fel példaként. Mint mondta, pár év alatt másfélszeresére ugrott a teljes hipabevétel. A részletes statisztika azt mutatja, tavaly 830 milliárd forint körül mozgott az ország önkormányzataihoz együttesen befolyt összeg. Három évvel korábban még nem érte el a 640 milliárd forintot az összesített iparűzési adóbevétel, újabb három évvel azelőtt alig haladta meg az 520 milliárdot. – A látványos emelkedés hátterében elsősorban a gazdaság növekedése áll és az, hogy olyan nagyvállalatok kezdtek itthon beruházásba, gyárépítésbe, amelyekről korábban talán álmodni sem mertünk volna – fogalmazott Parragh László.

A javaslat gyakorlati megvalósításának lehetőségeit már vizsgálja a pénzügyi kormányzat. Mint arról Varga Mihály miniszter beszámolt, a múlt héten a tárca egyeztetett a Megyei Jogú Városok Szövetségének képviselőivel, több megyeszékhely polgármesterével. A miniszter hozzáfűzte: az a cél, hogy mindenkinek kezelhető megoldás alakuljon ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.