Az ipari termelői árak növekedéséről számolt be a statisztikai hivatal

Forrás: MTI2020. 03. 31. 12:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Februárban az ipari termelői árak az előző havi ütemmel megegyezően 3,8 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz mérve. A belföldi értékesítési árak átlagosan 3,1 százalékkal nőttek, ezen belül a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar árai 5,4 százalékkal emelkedtek, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 1,3 százalékkal csökkentek – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az áremelkedés ütemét a munkabérek növekedése, a forint árfolyam-változása, valamint a nyers- és alapanyagok világpiaci árainak alakulása befolyásolta – tették hozzá.

A belföldi értékesítési árakat tekintve a feldolgozóiparban átlagos 5,4 százalékos emelkedésen belül a járműipari gyártók 7,0 százalékos, az élelmiszeripari vállalkozások 7,8 százalékos áremelést tudtak elérni. A számítástechnikai termékek termelői ára 4,6 százalékkal emelkedett, a villamosberendezéseké 4,9 százalékkal, a gépiparban pedig 3,9 százalékos volt a termelői árak éves emelkedése februárban.

A forintban számított exportárak 4,2 százalékkal emelkedtek, a feldolgozóipari árak 5,3 százalékos emelkedésén belül a járműipar árai 6,5 százalékkal nőttek. Az élelmiszeripari exportárak 10,4 százalékkal voltak magasabbak a tavaly februáriaknál, a gyógyszer exportárak 5,5 százalékkal emelkedtek, míg a számítástechnikai cikkek ára 3,6 százalékkal nőtt.

Tavaly február óta a forint árfolyama az euróval szemben 6,1 százalékkal (19,41 forinttal), a dollárhoz képest 10,4 százalékkal (29 forinttal) gyengült.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.