Az üvegházakban már szedik a zöldségeket, lassan kezdődik a vetés is

Már megkezdődött az üvegházakban a hajtatott zöldségek betakarítása, amelyből nagyobb mennyiség megjelenése áprilisra várható, emellett lassan szabadföldön is elkezdődik a korai zöldségfélék vetése – közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Forrás: MTI2020. 03. 14. 10:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ledó Ferenc kifejtette, hogy a hajtató kertészek januárban megkezdték a kiültetéseket az üvegházakba, fűtött fóliasátrakba. Az enyhe télnek köszönhetően nem kellett sokat fűteni, a fűtési rendszerek elegendő hőt adtak a biztonságos termesztéshez. Januárban az átlagosnál kevésbé sütött a nap, ami a hajtató kertészetekben elsősorban a nagy fényigényű paradicsom termesztését érintette kedvezőtlenül.

A hidegfóliás káposztaféléket, salátákat februárban kiültették, azok jól fejlődnek, szedésük húsvét körül várható. A melegigényes kultúrákat, például a paprikát és a paradicsomot hidegfóliába március végén, április közepéig ültetik ki.

A szabadföldi kultúrák közül hamarosan megkezdődik a zöldborsó, a hagymafélék és a gyökérzöldségek vetése – mondta Ledó Ferenc, megjegyezve, hogy a talajok nedvességtartalma kedvezőbb, mint tavaly.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az enyhe tél miatt a kártevők nagyobb számban vannak jelen, ezért jobban kell figyelni a védekezésre.

Az elnök elmondta, hogy a hajtatott zöldségek termőterülete tavaly az előző évhez képest minimálisan, 3500 hektár alá csökkent, ezen területekről 441 ezer tonna zöldséget takarítottak be. A szabadföldi zöldségnövények termőterülete 2018-hoz képest kis mértékben, 16 160 hektárra nőtt, a termésmennyiség 4 százalékkal, 659 ezer tonnára emelkedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.