időjárás 14°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Elégedettek a munkaadói képviseletek az Orbán-tervvel

Nagy Kristóf
2020.04.07. 17:08

Rendkívül kedvezőnek értékelték a munkaadói képviseletek a Magyar Nemzet megkeresésére a gazdaság újraindításával kapcsolatos intézkedéseket. Ugyanakkor az Orbán-terv részleteiről még keveset tudni, de a képviseleteknek van rá lehetőségük, hogy javaslatokat tegyenek.

Összességében jó iránynak tartják a gazdaság újraindítását célzó Orbán-tervben megfogalmazott lépéseket a munkáltatók. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke megkeresésünkre elmondta, rendkívül pozitív lépéseket tartalmaz a csomag, amelynek legfontosabb eleme az állami bértámogatás. Ugyanakkor ennek részleteit még sok bizonytalanság övezi. Rolek emlékeztetett: amennyiben a munkáltató rövidebb munkaidőben foglalkoztatja az alkalmazottat, – német mintára – a kieső nettó bért az állam 70 százalékban átvállalja.

A mértéket megfelelőnek tartják a gyáriparosok, mivel 60 és 90 százalék közötti állami segítségre tettek javaslatot korábban.

Rolek Ferenc hozzátette: elengedhetetlen a részletszabályok ismerete, mert ebben a formában több pontot is aggályosnak tart az Mgyosz.

A legígéretesebb lépésnek a vállalatok finanszírozásának garantálását tartja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára megkeresésünkre összességében szintén kedvezőnek tartja a terv irányait, ugyanakkor szerinte is meg kell ismerni a részletszabályokat. Emlékeztetett: a következő hetekben még lesz lehetőségük a szociális partnereknek javaslatokat megfogalmazni a tervhez, a részleteket tartalmazó rendelkezések reményeik szerint ezen javaslatok figyelembe vételével lesznek véglegesítve a következő hetekben.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke lapunknak szintén üdvözölte Palkovics László miniszter mai bejelentéseit. Felidézte:

örvendetes, hogy az Orbán-terv figyelembe vette a kamara javaslatait.

Hozzátette: a következő két hétben a kormány és a gazdaság szereplői véglegesítik a terv részleteit, beleértve azokat a pontokat, amelyeket egyértelműsíteni kell.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, várhatóan szerdán tartja következő videokonferenciáját a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs fóruma, amelyen várhatóan további részletek derülnek ki az Orbán Viktor által korábban hazánk történetének legnagyobb gazdaságélénkítő, munkahelyteremtő csomagjaként emlegetett intézkedéssorozat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.