Lesz elég higiéniai papír

Nincs és nem is lesz hiány alapvető higiéniai papírtermékekből Magyarországon.

2020. 04. 22. 20:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nincs és nem is lesz hiány alapvető higiéniai papírtermékekből Magyarországon. Az ország önellátó tud lenni ezekből – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Vajda Attila, a száz százalékban magyar tulajdonban lévő Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója. Mint hozzátette, a vállalat a korábbi, átlagosan napi kétmillió tekercs toalettpapír gyártását a koronavírus-járvány kitörése óta hárommillióra emelte, papírtörlőből pedig húsz, papírzsebkendőből tíz százalékkal növelték a termelést.

– A rendelésállomány a járvány hazai kirobbanásakor egyes termékekből átmenetileg a háromszorosára nőtt a kiskereskedelmi láncoknál, de ez sem okozott fennakadást. Egy magyar család átlagosan évi kilenc kilogramm higiéniai papírterméket használ fel, ez alapján a cégcsoport 13 millió ember szükségletét tudja ellátni, így a nagyobb kereslet sem jelent gondot – szögezte le Vajda Attila, kiemelve, hogy a magyar piac zökkenőmentes ellátása többek között annak köszönhető, hogy az alapvető termékek alapanyagát teljes mértékben belföldön állítják elő. Vajda Attila kérdésünkre azt mondta, tudomásuk szerint a kiskereskedelmi árak nem emelkedtek, az akciózások azonban a megugró működési költségek miatt nem jellemzők.

Fotó: Mirkó István

A bővülő termelés kulcsa, hogy a cég 2018-ban befejezte a világ egyik legmodernebb papírüzemének számító dunaföldvári gyára fejlesztését, amelyet a magyar kormány nemzetgazdasági szempontból a kiemelt beruházások közé sorolt. Az összesen 15 milliárd forintos fejlesztéshez a vállalat a Nagyvállalati beruházási támogatási programban 4,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A gyár bővítésének második üteme az előkészítő mérnöki tevékenységeknél tart, amihez újabb állami támogatást igényeltek.

A papírgyártás és -feldolgozás a rendszerváltozás előtt több más ágazattal együtt a jelentős iparágak közé tartozott, a privatizáció után azonban számos gyár bezárt. A Vajda-Papír húsz éve alakult családi vállalkozásként, ma azonban – norvég leányvállalatukkal együtt – csoportszinten már hatszáz munkavállalót foglalkoztatnak. A vállalat budapesti, székesfehérvári és dunaföldvári telephelyén összesen 470-en dolgoznak, de a járvány ellenére mintegy száz fővel bővíteni szeretnék ezt a létszámot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.