időjárás 4°C Zalán 2023. március 30.
logo

Négy informatikai fejlesztőcsapat kapott innovációs különdíjat

Forrás: MTI
2020.04.07. 15:33

Az április 3-5. között megrendezett „Hack the Crisis – Hungary” kezdeményezés célja volt, hogy a magyar fejlesztők olyan megoldásokat dolgozzanak ki, amelyek a koronavírus okozta rendkívüli helyzetben eredményesen tudják támogatni a kulcsfontosságú szakembereket, szervezeteket, közösségeket, oktatási intézményeket; az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Digitális Összefogás innovációs különdíjakat adott át mind a négy versenykategóriában – tájékoztatta a tárca kedden az MTI-t.

A közlemény szerint az eredetileg Észtországból indult kezdeményezéshez néhány nap alatt több mint 46 ország csatlakozott. Magyarországon a versenyben 813-an vettek részt, a szervezők több mint 130 pályamunkát küldtek a zsűritagoknak elbírálásra. Az ITM és a Digitális Jólét program védnökként csatlakozott a kezdeményezéshez.

A Digitális Összefogás különdíjat a Save Lives (élet) kategóriában a Cursor Insight fejlesztői nyerték el a Dokivideo nevű webes alkalmazással, amelynek használatával az orvosok távolról felügyelhetik a Parkinson-kórban, szklerózis multiplexben szenvedő, reumás vagy más mozgásszervi problémával küzdő, vagy fizioterápiát igénylő betegek kezelését.

A Save Education (oktatás) kategóriában az eTanterem nyerte a különdíjat a digitális oktatást támogató virtuális tanterem létrehozásával. Az eTanterem lehetővé teszi egyebek mellett a képzési információk, elektronikus tananyagok tanulókhoz való eljuttatását, nyomon követését, értékelését, tananyag létrehozását, az egymástól való tanulás támogatását is.

A Save Community (közösségek) kategóriában a Wexo Systam – Pandamic fejlesztése bizonyult leginkább érdemesnek a szakmai különdíjra. A Pandamic révén a felhasználók egy digitális társat (Panda) kapnak, amely hasznos tanácsokkal látja el használóit az izoláció sikeres kezelésében.

A Save Small business (vállalkozás) témában a Budapest Innovation Group – VAL- U nyerte el a különdíjat. A díjazott fejlesztés egy online erőforrásmenedzsment platform, amely a likviditási problémák áthidalására szolgál. A kis- és nagyvállalatok munkaellátását támogató fejlesztés az egyes helyeken felszabaduló erőforrásokat csoportosítja át ideiglenesen azokra a területekre, ahol a járvány miatt túlságosan nagy a leterheltség.

A megoldás révén a kihasználatlan kisvállalati erőforrások megtalálják helyüket, ezzel bevételt hoznak tulajdonosoknak, erőforrást biztosítva az iparágaknak, és munkát a feladatok ellátásában rutinos munkavállalóknak. A tervek szerint az ezt lehetővé tévő szolgáltatás április 8-án indul – közölte az ITM.

A Digitális Összefogás innovációs különdíjakat Solymár Károly Balázs, az ITM digitalizációért felelős helyettes államtitkára adta át, a kiválasztott pályázatokat benyújtó csapatok 800 ezer forintos innovációs megbízást és jelentős értékű mentorálást kapnak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.