Még hogy válság? – Nagy nyereséget ért el a Richter

Remek negyedéves számokról számolt be a Richter, nem véletlen, hogy a részvény árfolyama is jól bírta a válságidőszakot.

Fellegi Tamás Péter
2020. 05. 08. 12:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedvező válsághatás: rekord árbevételt ért el a Richter a frissen közzétett első negyedéves jelentése szerint, és profitja is szépen alakult. A 141,4 milliárd forintos árbevétel 16 százalékkal haladja meg a tavalyi első negyedév szintjét. Természetesen a koronavírus-járvány a gyógyszergyárat is érintette, azonban a Richter azon ritka társaságok közé tartozik, melyeknél a negatívak mellett pozitív hatást is eredményezett a járvány, például az eleinte kialakult felvásárlási láz által, így a kiskereskedelmi forgalom 15 százalékkal emelkedett, a márciusban hirtelen gyengülő forint árfolyam pedig az exportbevételeket növelte meg forintban számítva.

Exportpiacok

Az EU-n belüli árbevétel több mint 30 százalékkal növekedett, ami annak köszönhető, hogy különböző termékek egyes országokban különösen jól fogytak, ezzel csökkent a cég túlzottan egyoldalú függése legfontosabb termékétől, a cariprazine hatóanyagú Vraylartól. Az értékesítés ráadásul a világ más részein is jól alakult: jelentős növekedést sikerült elérni Latin-Amerikában, Ausztráliában, Japánban és Vietnamban.

Az oroszországi értékesítés stagnált, ami nem meglepő egy olajország esetében az olajár összeomlásának időszakában, ugyanakkor több más posztszovjet országban kifejezetten jó eredményt sikerült elérni, és ezt még a helyenkénti erős valutaleértékelődés (pl. Ukrajna) sem rontotta érdemben. Az egyetlen piac, ahol visszaesés következett be, Kína.

Nyereség

A Richter adózott eredménye 29 milliárd forint lett, ami több mint 30 százalékos növekedés egy év alatt, egyúttal minden idők legmagasabb negyedéves értéke. A járvány természetesen súlyos kihívások elé állította a céget is, mint a dolgozók védelmének megszervezése, vagy a globális szállítási útvonalak és az ellátási lánc akadályainak leküzdése, jóllehet ezek az első negyedévnek csak a vége felé jelentkeztek. Orbán Gábor vezérigazgató szerint azonban ezeket a kihívások viszonylag jól tudjék kezelni, amiben jelentős tényező a cég tőkeerős helyzete.

Árfolyam

A részvény árfolyama már az előző napokban, sőt hetekben is tükrözte a cég kedvező helyzetét: míg a többi blue chip nagyobb mértékben visszaesett, a Richterben csak egy rövid ideig tartó zuhanás volt, amit masszív erősödés követett. Az árfolyam a héten 6800 forint fölé emelkedett vissza, ami alig marad el a válság előtti, kevéssel 7000 forint fölötti csúcstól. A részvény árazása fundamentálisan reálisnak mondható, az európai szektortársakkal összevetve sem drága.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.