időjárás 5°C Miklós 2022. december 6.
logo

Sokan fellélegezhetnek: valamennyi üzlet kinyithat ma

Thurzó Katalin
2020.05.18. 05:45
Sokan fellélegezhetnek: valamennyi üzlet kinyithat ma

Mintegy nyolcvanezer kereskedőnek jelent könnyebbséget, hogy az egész országban megszűnt a kijárási korlátozás, és a vásárlók a korábban érvényes nyitvatartási rend szerint látogathatnak el bármelyik üzletbe. A kereskedelmi szövetség ezzel együtt megfontoltságra int, mivel a koronavírus változatlan jelenlétével csak új szintre lépett a védekezés. Ezért indokoltan maradt az idősek idősávja, akárcsak a kötelező maszkviselés és a megfelelő távolságtartás.

Nagy fordulópont a budapesti kijárási korlátozás megszűnése, ami azzal jár, hogy mától az országban bármilyen kereskedelmi egységbe a teljes, eredeti nyitvatartási időben betérhetnek a vásárlók a védekezést szolgáló előírások betartásával – mondta a Magyar Nemzetnek Vámos György.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára felidézte: a kormány március 11-től hirdette meg az általános veszélyhelyzetet, ami a kereskedelemben azt jelentette, hogy a nem alaptermékeket árusító boltok nyitvatartásának végét naponta 15 órában határozták meg. Március 28-ától életbe lépett a kijárási korlátozás is, ekkortól a vásárlók a nem alapvető árucikkek vagy a nem a munkavégzéshez szükséges termékek kereskedői­hez már el sem látogathattak, kivételt jelentettek az élelmiszer- és a napi fogyasztási cikkek üzletei, a drogériák, a patikák, benzinkutak – ezek továbbra is korlátozások nélkül üzemelhettek országszerte. Az enyhítések kezdetével, amikor május elejétől vidéken megszűnt a kijárási korlátozás, szabadon kinyithatott valamennyi értékesítőhely, amit egy héttel később Pest megyében is engedélyeztek, mától pedig Budapesten is, így már országszerte korlátozás nélkül bárki nyitva lehet – foglalta össze a főtitkár.

Vámos György kiemelte, a többlépcsős enyhítési folyamat májustól nagyjából nyolcvanezer üzletet érint: többek között könyvesboltok, játékboltok, ruházati és cipőüzletek, sportszer-kereskedések, ékszert vagy mobiltelefont kínáló egységek, újságosok, virágosok, piacok és trafikok is megkötések nélkül tartanak nyitva, de vannak fontos kitételek. – Tudomásul kell venni, hogy a vírus még nem tűnt el, ezért a kormány az egészségügyi szakemberek álláspontját figyelembe véve úgy döntött, hogy a védekezés folytatódik, ugyanakkor új szakaszba lép. Ezért megmaradt az idősek számára előírt háromórás vásárlási idősáv, emellett kötelező a boltban az orr, száj takarása maszkkal vagy arra alkalmas eszközzel. Továbbra is fontos szabály a megfelelő távolság betartása a vevők között – emelte ki Vámos György.

Másfél méter. Továbbra is be kell tartani a járványhelyzet megkövetelte előírásokat
Fotó: Havran Zoltán

Kitért arra is, hogy az érintett boltok másfél hónapig nem tudtak vásárlót fogadni, ezért bevételük már már­cius második felében nagyon megcsappant, áprilisban teljesen megszűnt.

– Az újranyitás is pénzbe kerül: frissíteni kell az árukészletet, rendezni a munkaidő-beosztást, leltározni, takarítani. A boltok, áruházak többsége hétfőtől a fővárosban is nyitva van, noha vidéken előfordult, hogy nem azonnal tudtak vásárlót fogadni a kereskedők, mert időt vett igénybe a felkészülés. Mindenki gőzerővel dolgozott az elmúlt hétvégén, hogy mihamarabb teljes üzemmódban működhessen – fogalmazott a főtitkár. Szerinte a már­cius második felétől visszaeső fogyasztás az áprilisi mélypont után, a május eleji biztató kezdettel fokozatosan egyre bővül, és az év második felére visszaerősödhet a piac.

Rajtra készen

Örömmel fogadják a fővárosi vendéglátósok az újranyitás lehetőségét. Mint mondják, két hétig a teraszokon, kerthelyiségekben zajlik a bevételszerzés, ez idő alatt pedig a belső terek megfelelő kialakítását is meg lehet oldani. Már nem látják olyan pesszimistán az idei főszezont az érintettek, mivel a jelzések szerint a lakosság nagy része mostanra igényli az egyszerűbb nyilvános élményeket is, ahogy ezt az elmúlt két hétben vidéken már többfelé tapasztalták a szolgáltatók.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.