Csökkenéssel zárta a kereskedést a Budapesti Értéktőzsde

A részvénypiac forgalma 17,6 milliárd forint volt, a vezető részvények közül csak a Magyar Telekom erősödött.

Forrás: MTI2020. 06. 10. 20:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 364,69 pontos, 0,96 százalékos csökkenéssel, 37 514,79 ponton zárt szerdán.

A részvénypiac forgalma 17,6 milliárd forint volt, a vezető részvények közül csak a Magyar Telekom erősödött az előző napi záráshoz képest.

Kababik József, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője az MTI-nek elmondta: a nemzetközi piacokon jellemzően esések voltak. Az európai indexek inkább lefelé tartottak, zárás előtt a DAX index például 0,30 százalékos mínuszban volt. Az amerikai piacok a Fed ülése miatt kivárnak, a magyar piac zárásakor a Dow Jones és az S&P–500 mínuszban volt, a technológiai részvények Nasdaq-mutatója pedig továbbra is pluszban.

A magyar tőzsdeindex esése beleillett az európai képbe. Az OTP-nél folytatódott a lassú negatív korrekció, a Mol is stabilan 2000 forint alatt maradt. Egyedül a Richter tartotta a frontot, amely a 7000 forintos szint felett maradt – mondta. A kisebb papírok közül kiemelte az AutoWallis 3,85 százalékos esését.

A vezető üzletkötő szerint a piacok nem tudják eldönteni, hogy korrigáljanak-e vagy sem. A sokhetes emelkedés után már kedden és szerdán is lehetett lejtmenetet látni, egyelőre úgy néz ki, mintha a korrekció kezdete lenne – mondta.

Kababik József kifejtette, a piacokat befolyásoló egyik tényező az OECD még az IMF-énél is rosszabb előrejelzése, amely szerint a globális gazdaság idén hat százalékkal eshet vissza a járvány következtében, jövőre pedig 5,2 százalékkal pattan fel. Az elmúlt száz évben nem volt ilyen rossz kilátás, leszámítva a világháborút – mutatott rá. Ha jön egy második járványhullám, akkor 7,6 százalékkal zuhan idén a globális gazdaság, és jövőre is csak 2,8 százalékkal pattan fel. Az eurózóna az OECD szerint 9,1 százalékkal eshet vissza, ha pedig a járvány visszatér, 11,5 százalékkal. Ez az egyik legrosszabb előrejelzés idáig – tette hozzá.

A másik befolyásoló tényező, hogy szerdán fejeződik be a Fed kétnapos ülése, amelytől nem várnak kamatdöntést, a piacok azt figyelik, milyen gazdasági előrejelzést ad majd.

A Mol árfolyama 40 forinttal, 1,99 százalékkal 1972 forintra csökkent, 2,6 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 220 forinttal, 1,91 százalékkal 11 310 forintra esett, forgalmuk 12,3 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 1,50 forinttal, 0,39 százalékkal 384,50 forintra erősödött, forgalma 188,6 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama nem változott, 7015 forintot ért, forgalma 1,8 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3601,80 ponton zárt szerdán, ez 0,29 pontos, 0,01 százalékos csökkenés a keddi záráshoz viszonyítva.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.