MNB: Nem lesz váratlan tehernövekedés

A közelmúltban felröppent híresztelésekkel ellentétben nem kell számolni előre nem látható pluszkiadásokkal azoknak a hiteladósoknak, akik a járvány és a válság miatti kritikus időszakban élnek a törlesztési moratórium adta lehetőséggel.

Horváth Éva
2020. 06. 11. 10:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törlesztési moratórium miatt senkinek sem kell számolnia váratlan tehernövekedéssel. Az ügyfelek bizonytalanságával és a várható kellemetlen meglepetésekkel riogató értelmezések tévesek – hangsúlyozta szerdai közleményé­ben a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A törlesztési moratórium nagy előnye, hogy nemcsak átmeneti könnyebbséget ad az ügyfeleknek kilenc hónapnyi fizetési szünettel, de utána is garantálja a kiszámítható törlesztőrészletet – húzta alá a jegybank. A moratórium miatt ugyanis 2021-től senkinek nem nőhet a havi törlesztője, ez csak a változó kamatozású hitelnél módosulhat, amihez nincs köze a konstrukciónak. A fizetési stop alatti időszakban felgyűlő kamatokat nem csapják a tőketartozáshoz, vagyis nem lesz kamatos kamat – emelte ki a közlemény. A kamatok teljesítésére az ügyfél hitelének futamideje hosszabbodik meg automatikusan, de úgy, hogy az önmagában nem jelent növekvő havi terhet, és a moratórium végén előre látható a lefutása.

A törlesztési moratórium igénybevétele (vagy éppen a fizetés folytatása) ráadásul nem egyszeri, visszavonhatatlan döntés. A moratóriumot idén év ­végéig bármikor választhatja az ügyfél, ha élethelyzete kedvezőtlenebbé fordulna.

A félreértésekre alapot adhatott a K&H Bank minap közzétett felmérése is, amely szerint a koronavírus-járványhoz köthető egyik legfontosabb lépésnek számító fizetési moratórium feltételeivel és várható következményeivel a hitelt törlesztő adósok jelentős része nincs tisztában. A kutatás során megkérdezett adósok 32 százaléka tévesen arra számít, hogy összességében pontosan ugyanannyit kell visszafizetnie a banknak, ha él a moratórium adta lehetőséggel. Ráadásul a kérdezők arra jutottak, hogy az országon belül is jelentősen eltérnek a vélemények: a kelet-magyarországiaknak 46 százaléka számít indokolatlanul optimistának, a nyolc általános végzetteknek pedig a hatvan százaléka véli úgy, hogy a moratórium miatt nem kell többet visszafizetnie.

A törlesztési moratórium kezdetétől az MNB és az érintett pénzügyi intézmények is aktív kommunikációs kampányt folytatnak a hiteladósok tájékoztatására. A jegybank a honlapján a moratóriumról Kérdések és válaszok című menüpontot, illetve a járvány miatti összes pénzügyi intézkedés jellemzőit összefoglaló külön alhonlapot hozott létre.

A moratórium iránti bizalmat jelzi, hogy június elejéig több millió adós döntött a hiteltörlesztési moratórium igénybevétele mellett, és élvezi annak előnyeit ebben a nehéz gazdasági helyzetben – tájékoztatott az MNB.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.