Munkanélküliség: Magyarország továbbra is a legjobbak között

Európában többségében fiatal munkavállalók vesztették el állásukat áprilisban a koronavírus-járvány miatt.

Nagy Kristóf
2020. 06. 03. 15:52
null
Ismét csaknem 4,5 millióan dolgoznak hazánkban Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország munkanélküliségi mutatói az Európai Unióban áprilisban annak ellenére is a legalacsonyabbak között maradtak, hogy a járványügyi korlátozások komoly leállásokkal jártak. Közel négyszázezer fővel nőtt az állástalanok száma az unióban, ráadásul az új álláskeresők jó része 25 év alatti fiatal. A munkanélküliség szinte az összes tagállamban nőtt a szigorú korlátozások hatására, a magyarországi adat ugyanakkor még mindig az egyik legkedvezőbb a 27 tagország között.

A ma közzétett munkanélküliségi adatokat óvatosan kell kezelni. Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Nemzet megkeresésére arra figyelmeztetett: az egész unióra, sőt az Egyesült Államok munkaerőpiacára is igaz, hogy a kijárási korlátozások és távolságtartási intézkedések következtében azok nagy része, akiknek megszűnt a munkaviszonya, nem tudott azonnali munkakezdést vállalni, ezért nem tekinthető aktív munkakeresőnek. Ők így nem a munkanélküliek, hanem az inaktívak között jelennek meg, akik teljesen kiestek a munkaerőpiacról.

Szalai Piroska a pontos foglalkoztatási adatok hiányával kapcsolatban arra emlékeztetett, habár a munkanélküliségi adatokat ma ismertette az Eurostat, az inaktívak és a foglalkoztatottak létszámáról nem közöl havi adatot. Így pontosabb számokat csak hónapokkal később láthatunk, a második negyedév adatainak nyilvánosságra hozatalakor.

A szakértő felidézte, az unióban a munkanélküliségi ráta a járvány előtt, februárban az elmúlt 15 év legalacsonyabb havi értéke volt, 6,4 százalék. Ez stagnált márciusban még, s áprilisban is csupán 0,2 százalékponttal emelkedett. Az inaktívak között a nők aránya jóval magasabb, mint a férfiaké, a korlátozások a nőket jobban érintették. Ismert, nem csak nálunk, egész Európára igaz volt áprilisban, hogy mivel a gyermekeknek otthon kellett maradniuk, nem mehettek iskolába, óvodába, s a nagyszülőket is mentesíteni kellett. Így a nőkre hárult az a feladat, hogy akár a munkájuk rovására is, de otthon kellett helyt állniuk.

Szalai Piroska kiemelte, a magyar munkanélküliségi adatok az unión belül is a legjobbak közé tartoznak, ez áprilisban sem változott. Hosszú ideje, immár nyolc éve jobbak vagyunk az uniós átlagnál és öt éve az öt legkedvezőbb munkanélküliségi mutatókkal rendelkező tagállamok között foglalunk helyet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.