Rekordmértékben zuhant az EU gazdasága

Egyedül Írországban mért egy százalék fölötti növekedést az EU statisztikai hivatala.

Magyar Nemzet
2020. 06. 10. 10:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha nem esett vissza akkora mértékben az Európai Unió és az eurózóna gazdasága három hónap leforgása alatt, mint az idei első negyedévben. Az ­Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat keddi, nem végleges adatai szerint 3,2 százalékkal esett vissza az első negyedévben a 27 tagállam GDP-je az előző negyedévhez képest, míg az euróövezetben ennél is jelentősebb, 3,6 százalékos visszaesést regisztráltak. A gazdaság zuhanó teljesítményét a koronavírus-járvány hatására kialakult egészségügyi helyzet és a védekezéssel összefüggő korlátozások befolyásolták.

Negyedéves összevetésben a legnagyobb mértékben a francia és az olasz GDP csökkent az első negyedévben, egyaránt 5,3 százalékkal, a szlovák és a spanyol GDP pedig 5,2 százalékkal. Egyedül Írországban mért egy százalék fölötti növekedést a hivatal, Bulgáriában, Romániában 0,3 százalékot. Svédországban is nőtt a GDP, ám csak 0,1 százalékkal.

Az első negyedévi éves GDP-csökkenés az euróövezetben és az EU-ban is 2009 harmadik negyedéve óta a legnagyobbnak bizonyult. Akkor az euróövezetben 4,5 százalékkal, az EU-ban 4,4 százalékkal csökkent a GDP éves szinten. A nagyobb nemzetgazdaságok sorában a legnagyobb mértékben az olasz, a francia és a spanyol GDP esett vissza éves bázison az első negyedévben, 5,4, 5 és 4,1 százalékkal. Az Eurostat adatai szerint az idei első negyedévben a magyar GDP 0,4 százalékkal csökkent negyedéves és 2 százalékkal nőtt éves összehasonlításban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.