Román hírtelevíziók beszámolója szerint visszaszámlálás zajlott vasárnap éjfél körül a bukaresti bulinegyedben, nulla órától pedig egycsapásra megteltek a román főváros történelmi központjában lévő teraszok és kerthelyiségek. Ekkortól oldották fel ugyanis a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket. A gazdasági, egészségügyi és környezetvédelmi minisztérium közös rendelete azonban egy sor, nemcsak a vállalkozók, hanem a vendégek által is betartandó furcsa előírást tartalmaz.
Mindenekelőtt csak előzetes bejelentkezést követően lehet letelepedni az asztaloknál, elkerülendő, úgymond, a bejáratnál való tömörülést. A teraszok esetében a bejáratnál megnézik a vendégeket, tilos belépnie annak, akin légzőszervi fertőzés tünetei láthatók. A vendégeket regisztrálják az esetleges epidemiológiai vizsgálat és a kontaktkutatás érdekében, a „jelenléti ívet” mindenkinek kézjegyével kell ellátnia. Az egységeknek biztosítaniuk kell használati utasítással ellátott kézfertőtlenítőket a bejáratnál és a mosdóknál, ajánlott egyirányú folyosók kijelölése, hogy a vendégek a lehető legkevesebb helyen találkozzanak. Ez utóbbi szabály az éttermek, a bárok, a kocsmák többségében egyszerűen kivitelezhetetlen, miután a benti illemhelyeknek rendszerint egyetlen megközelíthetőségük van.

Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement
Ez azonban még nem minden. Tilos az étlapok, a fűszerek és egyéb tárgyak egyik asztalról a másikra áthelyezése, ezeket minden esetben fertőtlenítik a vendégek távozása után. A pincéreknek maszkot és kesztyűt kell viselniük, a tálaláshoz használt kesztyű nem használható az étel elkészítésekor. Tilos a termékek állva fogyasztása. Egy asztalnál legfeljebb négy vendég foglalhat helyet, egymástól legkevesebb másfél méter távolságra kell ülniük, a szomszédos asztaloknál ülőktől pedig legalább kétméteres távolságnak kell lennie. A szabályok be nem tartása fegyelmi, polgári jogi, szabálysértési vagy büntetőjogi felelősséget von maga után, szögezi le a rendelet. Egyelőre azonban sem az esetenként értelmetlennek tűnő szabályozások, sem a hideg, esős időjárás nem tántorítja el a fogyasztókat, sokan élvezik a kocsmai együttlétet, melyre csak két héttel a szállodák kinyitásának engedélyezése után kerülhetett sor. A járvány idején ugyanis a vendéglátóipar legendás lobbiereje sem érvényesült, pedig az előrejelzések szerint az eddigi leállás például fejenként akár öt literrel is visszavetheti az éves sörfogyasztást. Fenyegető számsorokat vonultattak fel a foglalkoztatottság terén is. A járvány okozta válság körülbelül négyszázezer ember állását sodorta veszélybe a vendéglátásban. Egyrészt a félállásban foglalkoztatott és kényszerszabadságra küldött alkalmazottak megtartásának anyagi terhei miatt, másrészt mivel a környező országok hamarabb meghozott lazító intézkedései nyomán egyre többen érdeklődnek a külföldi munkalehetőségek iránt. A jelenség fokozhatja az amúgy is súlyos szakemberhiányt.