Több áruházlánc is a magyar tojástermelőket támogatja

Széles körű összefogás bontakozik ki a magyar tojástermelésért, a termelők támogatásának érdekében több nagy áruházlánc is csatlakozott a tojásszövetséghez – írta keddi számában a Világgazdaság, mások mellett Szép Imre tojásszövetségi elnököt is megszólaltatva.

Forrás: MTI2020. 06. 30. 8:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnök elmondta: a koronavírus-járvány miatt megemelkedett kereslet bizonyította, hogy Magyarországon minden tartástechnológiának helye van: az EU-konform ketrecesnek, a mélyalmosnak, a szabad- és a biotartásnak, mert minden tartásmódban termelt tojás kellett ahhoz, hogy a hazai boltok polcait magyar tojással tudják feltölteni. Kijelentette, hogy a veszélyhelyzet alatt felértékelődött a rövid ellátási láncú, regionálisan megtermelt élelmiszer szerepe a külföldről hozott hasonló áruval szemben.

A szakmai szervezet meggyőzte több áruházlánc képviselőit, hogy gondolják át az EU-konform ketreces tojások 2025 utáni mellőzésére vonatkozó terveiket. Ez a tartástechnológia ugyanis a leginkább környezetkímélő, vízigénye a legkisebb, és a legkevesebb mezőgazdasági földterületet igényli. A tojásszövetség tagjainak több mint nyolcvan százaléka foglalkozik ilyen tojások termelésével, vagyis az áruházak 2025-től nem tudnának elegendő nem EU-konform ketreces tojáshoz jutni a magyar piacról. Külföldről kellene beszerezni a megfelelő tojásokat, ami rövid távon drágulást okozna, hosszú távon pedig a fogyasztók biztonságos ellátása is veszélybe kerülhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.