Több légkondicionált vonat jár idén nyáron a Balatonra

Szombaton lép életbe a MÁV-Start nyári balatoni menetrendje. A vasúttársaság légkondicionált motorvonatokkal és InterCity-kocsikkal vonzó kötöttpályás alternatívát kínál a nyaralni vágyóknak a fővárosból és az ország több régiójából.

2020. 06. 19. 11:42
null
Ismét útra kel az emeletes KISS motorvonat Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén nyári balatoni vasúti közlekedésről, a menetrendi változásokról, fejlesztésekről beszélt Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Kerékgyártó József, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója a Déli pályaudvaron. A nyári vasúti szezon idén június 20-tól augusztus 30-ig tart majd, amikor a vasúttársaság komfortos járművekkel és sűrűbb menetrenddel igyekszik az autósokat vasútra csábítani. Ennek érdekében a korábban Siófoki Flirt nevű sebesvonatok megállási rendje változik a kisebb dél-balatoni települések kiszolgálásának javításáért, a vonatok Budapesten a Déli helyett a Keleti pályaudvarról indulnak és oda érkeznek, ezáltal Pestről és a keleti agglomeráció felől jobb eljutást biztosít a Balatonhoz. A vonat új neve Jégmadár sebesvonat lesz. Az északi parti Tekergő gyorsvonatok a Déli pályaudvar helyett Kőbánya-Kispestről indulnak, ezzel a dél-pesti régiónak jobb balatoni kapcsolatot biztosítanak. Az Ezüstpart expresszvonat Miskolc helyett Sátoraljaújhelyről közlekedik a Balatonra a villamosításnak köszönhetően, ezáltal Borsod-Abaúj-Zemplén megye több települése közvetlen balatoni kapcsolatot kap. A Szolnok és Fonyód közötti hétvégi vonat az idei évtől Napfürdő néven, sűrűbb megállási renddel közlekedik, ezáltal a fővárosi dél-keleti agglomeráció lakossága is közvetlen juthat a Balatonhoz vagy a Velencei-tóhoz. A Napfürdő vonatok a tavalyihoz képest Cegléd és Monor mellett Albertirsa, Üllő, Vecsés állomásokon is megállnak.

A Győr és Balatonszentgyörgy között decemberben elindított, kétóránként közlekedő InterRégió vonatok a korábbinál gyorsabb, sűrűbb és komfortosabb eljutást biztosítanak Nyugat-Magyarországról. Az InterRégió viszonylaton korszerű és légkondicionált Desiro motorvonatok közlekednek. A menetrendszerűség várhatóan javulni fog a déli parton, mert Lepsény és Szántód-Kőröshegy között a pályasebességet 2019 őszén egyes szakaszokon 100-ról 120 km/h-ra emelték. A Bagolyvonatokat idén nyáron is közlekedteti a vasúttársaság.

Az idén nyáron minden korábbinál több, 51 korszerű és légkondicionált InterCity-kocsi fog közlekedni a Balatonhoz minden nap. Színvonalas fedélzeti szolgáltatást biztosítanak az étkezőkocsik is a Balaton expresszvonatokban. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy tavaly a nyári szezonban 1,65 millióan utaztak a balatoni járatokon, ami 7,5 százalékkal haladta meg az előző évi teljesítményt. A déli parton zajlott az utazások hetven százaléka.

A Magyar Turisztikai Ügynökség belföldi turizmust erősítő akciójához, az „Utazz velünk biztonságban!” elnevezésű kampányhoz a vasúttársaság is csatlakozott. A nyárra vonatkozó elsődleges célkitűzés, hogy a Balatonhoz utazók eljutását a járványhelyzetnek megfelelően, biztonságosan oldják meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.