Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Tönkretette a sok csapadék a cseresznyeszezont

A meggy esetében is hasonló a helyzet, a korai fajtáknál nagy károkról számoltak be a termelők.

2020. 06. 23. 7:32
Az átlagos termés egyötöde sem lesz meg idén Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a hosszan tartó aszályos időszak után nagy megkönnyebbülést jelentett a gazdálkodóknak, hogy megérkezett a csapadék, az első kiadósabb esős napok után azonban most már a legtöbben elzárnák azokat a bizonyos égi csapokat. A károk ugyanis már nem csak a viharok és a felhőszakadások környezeté­ben jelentkeznek, egyre több termelő panaszkodik a sok eső miatt.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeb elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: a zöldségtermesztők körében a legnagyobb gondot az okozza, hogy a felpuhult talaj miatt nem tudják elvégezni a szükséges munkálatokat. A zöldborsó betakarítása folyamatban van, de sok esetben le kellett állítani a munkákat, mert a gazdák a gépekkel nem tudnak rámenni a felázott talajra. – Félő, hogyha újraindulhat a betakarítás, olyannyira összecsúszik a szezon, hogy a feldolgozókapacitás nem fogja bírni az egyszerre jelentkező nagy mennyiségű terményt. Emiatt kint maradhat a zöldborsó egy része a földeken – hívta fel a figyelmet a szakember.

Az átlagos termés egyötöde sem lesz meg idén
Fotó: Teknős Miklós

A nedves, meleg környezet a különböző gombabetegségeknek is kedvez, elszaporodásuk pedig komoly kárral fenyeget, a növényvédelemre így most minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük a gazdálkodóknak. Ugyanez a helyzet a gyümölcsösökben is. Bár a sok eső az épp fejlődési ciklusának dandárjában tartó alma esetében kifejezetten kedvező volt, a különböző betegségek itt is veszélyeztetik a termést, ahogyan a betakarítás kezdetén járó kajszi- és őszibarack esetén is tartanak a gazdák attól, hogy a betegségek viszik majd el a tavaszi fagyok ­miatt megmaradt szerény termést.

A szabadföldi szamócaszezon már a vége felé jár, ahol még volt némi termés, azt a sok eső szinte teljes egészében tönkretette. Nagy szerencse ugyanakkor, hogy a csapadékos időszak az idény végén érkezett meg, így a termés legnagyobb részét gond nélkül értékesíteni tudták a termelők. A cseresznyeültetvények tulajdonosai ugyanakkor már nem voltak ennyire szerencsések. Éppen hogy beindult a szezon, máris megérkezett a sok eső. A tavaszi fagyok miatt egyébként is jóval szerényebb hozamokat vártak a gazdák, a csapadékos jú­nius ugyanakkor a megmaradt termést is megsemmisítette. A sok eső miatt a szemek megrepedtek, amit már sem a friss piacon, sem a feldolgozóipar számára nem lehet értékesíteni. – Egy átlagos évi termés 20-30 százalékát vártuk az idén, a kilátások azonban most ennél is rosszabbak. A gazdák nagyon komoly veszteségre számíthatnak ebben az évben – mondta Ledó Ferenc.

A meggy esetében is hasonló a helyzet, a korai fajtáknál nagy károkról számoltak be a termelők, a teljes meggyszezon azonban még nincs veszve. Ha a következő napokban szárazabb időjárás következik, akkor a középérésű és késői fajták még hozhatják a várt mennyiséget. A fagyok miatt ugyanakkor a legjobb esetben is csak közepes lehet az idei szezon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.