Új hitelkeret a kicsiknek

Szélesebb kölcsönlehetőséget kínál a munkahelyek megőrzését szolgáló Széchenyi-kártya-konstrukció, amely mellé már folyószámlahitel-keret is jár. A hazai mikro- és kisvállalkozások éltek legnagyobb arányban eddig a gazdaságvédelmi akcióterv pályázati és közvetlen állami támogatásaival. Összességében közel 1,3 millió ember megélhetéséhez járultak hozzá a programok.

Nagy Kristóf
2020. 06. 09. 7:32
null
Több mint 1,2 millió ember megélhetését garantálták a kormányzati intézkedések Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább bővültek a lehetőségek a gazdaságvédelmi akciótervben, így több pénzt használhatnak fel a vállalkozások a Széchenyi-kártya program munkahelymegtartási célra igényelhető konstrukciójában, amelyhez – ugyanakkora összegben – már folyószámlahitel-keret is rendelkezésükre áll. A módosításoknak köszönhetően 24 havi bérköltség fedezhető a munkahelymegtartó hitelkonstrukcióból – jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Kiválthatók a korábbi, kedvezőtlen, állami támogatás nélkül felvett vállalkozói hitelek is a Széchenyi-kártya program segítségével az NHP Hajrá! konstrukcióban. Az államtitkár kiemelte: szinte azonnal forráshoz jutnak a magyar high-tech és zöld kis- és középvállalkozásoknak kiírt, technológiaváltást segítő pályázat nyertesei. A pályázat óriási népszerűségnek örvend, mivel egy hét alatt jelentős, 85,5 milliárd forintnyi támogatásra érkezett be támogatási kérelem. A hozzáadott érték növeléséhez új, fenntarthatóságot segítő beruházások, célok valósulhatnak meg.

Több mint 1,2 millió ember megélhetését garantálták a kormányzati intézkedések
Fotó: Mirkó István

A Zöld nemzeti bajnokok programban június 15-től kezdődik a résztvevők előminősítése, a programok ekkortól nyújthatók be – ismertette az államtitkár. A Magyar multi program részeként elérhető konstrukció keretösszege 3,85 milliárd forint. Az előminősítést követően húsz- és százmillió forint közötti, vissza nem térítendő hozzájárulást kérhetnek a zöldgazdasághoz kapcsolódó feldolgozóipari vállalkozások.

György László a gazdaságvédelmi intézkedésekről elmondta: 1,288 millió ember megélhetését garantálták eddig a kormányzati intézkedések a járvány kitörése óta. Munkahelyvédelmi bértámogatást közel 170 ezer munkavállaló után igényeltek a cégek, közülük 14 ezren a kutató-fejlesztőknek járó egyedi támogatásban részesültek. Munkahelyteremtési bértámogatást már több mint hétezer alkalmazott felvétele után kértek a vállalkozások, a bruttó kétszázezer forintos segítség május 18. óta igényelhető.

A gazdaságvédelmi csomagban elérhető támogatások, pályázatok a hazai mikro- és kisvállalkozások számára jelentettek döntő többségben segítséget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.