A Balatonnál is folytatódik a szúnyogirtás

Nőtt a csípőszúnyog-tenyészhelyek száma, és mivel egyre több vérszívó kerül ki az esőzések során keletkezett tócsákból és a nádasokból, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Balatonon is folytatja a lárvák ellen indított biológiai hadviselést – értesült a Magyar Nemzet.

2020. 07. 04. 15:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyaralókat felettébb irritáló szúnyoglárvák gyérítését – hasonlóan a korábbi évek gyakorlatához – idén is 2200 hektár területen végzi egy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által megbízott növényvédelmi cég, amelynek költségeit az előszezonban a 47 tóparti önkormányzatot összefogó Balatoni Szövetség, főszezonban pedig a katasztrófavédelem finanszírozza.

Egy mezőgazdasági permetező repülőgép környezetkímélő szúnyogirtó szert szór a levegőből a Balaton partjára, így biztosítva háborítatlan pihenést a turistáknak és nyugalmat a helyi lakosságnak.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Az ártalmatlan árvaszúnyogok is megjelentek a tónál, ám a vízközeli nyaralók, apartmanok, szállodák teraszát befedő apró élőlények legfeljebb takarítási munkát adnak a tulajdonosoknak vagy a szállásszolgáltatóknak. A nyaranta négy-öt hetenként tapasztalható inváziójukat azért is kell elviselni, mert a tó vizén időnként nagy habot keltő árvaszúnyograjoknak fontos szerepük van a tápláléklánc fenntartásában. Számos halnak jelentenek ugyanis táplálékforrást, a dévérkeszeg például szinte kizárólag árvaszúnyogot fogyaszt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.