Az idén 80-83 ezer hektáron termesztenek zöldséget szabadföldön, hajtatott zöldségeket pedig 3500 hektáron. A gazdák évente 1600-1800 tonna zöldséget takarítanak be. A frisspiaci paprika, paradicsom, kígyóuborka termelése kilencven százalékban fedett térben (üvegház, fólia) történik, ezért e növényfajokra kevésbé van hatással az időjárás – mondta a FruitVeB elnöke az MTI-nek.
Ledó Ferenc kifejtette: a kimondottan feldolgozásra termelt fontosabb kultúrák közül a zöldborsó betakarítása július közepén befejeződött, termőterülete idén a tavalyihoz képest tíz százalékkal, 16-17 ezer hektárra csökkent, ugyanakkor javult a termésátlaga, amely a becslések szerint hektáronként 5-5,2 tonna.
Mostanában kezdődött meg a csemegekukorica betakarítása, a másodvetésekkel a termőterület mintegy 33 ezer hektár. Tavaly 510 ezer tonnát takarítottak be.
Ipari paradicsomot 1600-1700 hektáron ültettetek idén, a betakarítás kezdete valószínűleg augusztus közepére tolódik – ismertette az elnök, aki szerint rendkívül kedvező időjárásnak kell lennie ahhoz, hogy a tavalyi 120 ezer tonnás eredmény megismétlődhessen, mivel az eddigi nem kedvezett a fejlődésnek, amit a sok csapadék miatt betegségek akadályoznak.
Ledó Ferenc elmondta: a hideg problémát okozott a konzervuborka fejlődésében is, amelyet a becslések szerint 500-550 hektáron ültettek.
Az aszály, illetve a sok csapadék ellenére is biztatónak látja a hagymafélék idei helyzetét, sőt a tavalyi 65 ezer tonnánál akár több vöröshagymafélét is betakaríthatnak a gazdák. Az áttelelő vöröshagyma betakarítása már megkezdődött.
Az ezer hektár körüli területről az idén is 6,5-7 ezer tonna fokhagymatermés várható, azonban a gombafertőzés miatt oda kell figyelni a tárolásukra.
A szakmaközi szervezet elnöke kedvezőnek ítéli a gyökérzöldségek állományát is, de hozzátette, hogy az októberi betakarításig még változhat a kép. Tavaly 154 500 tonna gyökérzöldséget – sárgarépát, petrezselymet, paszternákot, zellert és céklát – takarítottak be 3850 hektárról.
Tovább csökkent az étkezési paprika termesztési területe, immár 600 hektár alatt van, a fűszerpaprikát pedig 1800-2000 hektáron termesztik. Az eddigi hűvös, csapadékos idő nem kedvezett a növények fejlődésének. Sok területen található baktériumos, gombás megbetegedés, helyenként komolyabb vírusfertőzés is van. Kedvező nyár esetén is csak közepes termés várható, tavaly 18 ezer tonna étkezési paprika termett, 19 ezer tonna volt a fűszerpaprika betakarított mennyisége.