A válság gyorsítja a technikai fejlődést

Nemhogy nem ártott a járvány a Teslának, de egyenesen kiváló negyedévet hozott össze az elektromosautó-gyártó. A Microsoft is jól teljesített, még mindig gyorsan bővül a felhőalapú üzletág.

Fellegi Tamás Péter
2020. 07. 24. 11:36
People walk past a flagstore shop of electric carmaker Tesla in Berlin
TESLA-GIGAFACTORY/GERMANY Fotó: Fabrizio Bensch
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tesla részvényeinek ára hónapok óta töretlenül emelkedik, ezáltal a cég a világ legértékesebb autógyártója lett, miközben termelése még csak töredéke más gyártókénak. A befektetők azonban a jövőt árazzák, és a fényes jövő esélyének most konkrét bizonyítéka is lett: a járvány miatt gyárleállással sújtott cégnek sikerült csinos nyereséget elérnie a második negyedévben, egyúttal ez volt az egymást követő negyedik nyereséges negyedév. A cég így már sínen van, a gyors növekedés már profit mellett zajlik, és az a tény, hogy míg a hagyományos gyártókat igen súlyosan érintette a válság, a Tesla pedig meg sem érezte, azt mutatja, hogy a cég lehetőségei tényleg meglehetősen jók.

A gyár még abban a szakaszban van, amikor termelését felfuttatja, és több megrendelése van, mint amennyit le tud szállítani, így ha volt is visszaesés a megrendelésekben, az fel sem tűnik ilyenkor. A vevők érdeklődése azonban úgy tűnik, nem lanyhul. A technikai fejlődés így szembetűnő, mondhatni, kicsit közelebb jött a jövő a válság hatására, azaz arányában gyorsabban nő az elektromos autók részaránya az értékesítésben, mint a válság előtt, és ennek a Tesla természetesen nagy nyertese. A cég bejelentette, hogy Texasban új gyárat épít, mivel olyan nagy a kereslet csak Észak-Amerikában a különböző típusok iránt, ami szükségessé teszi a gyártókapacitás erős növelését. A cég árbevétele hatmilliárd dollár lett a negyedévben, az egy részvényre jutó eredménye pedig 2,18 dollár lett, miközben az átlagos elemzői várakozás háromcentes veszteség volt.

Ugyancsak jó eredményről számolt be a Microsoft: árbevétele 13 százalékkal 38 milliárd dollárra nőtt, egy részvényre jutó eredménye pedig 1,46 dollár lett, az 1,34-es elemzői várakozásokkal szemben. A felhő alapú üzletág árbevétele 47 százalékkal nőtt, ami meglehetősen szép egy olyan válság sújtotta negyedévben, amikor sok cég visszafogta költekezését. A társaság bevételei között a válság hatására egyedül az internetes kereséshez kötött reklámbevételek estek vissza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.