Új felügyeleti ösztönzőket jelentett be az MNB 

A következő években több tíz milliárd forint felszabaduló tőkét fordíthatnak a bankok hitelezésre.

Magyar Nemzet
2020. 07. 16. 10:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő években több tíz milliárd forint felszabaduló tőkét fordíthatnak a bankok hitelezésre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új, az NHP Hajrá programot támogató felügyeleti kedvezménye révén. Továbbá ugyancsak segíti a jegybank a Növekedési kötvényprogram további térnyerését az eddigieknél kiszámíthatóbb tőkekövetelmények megteremtésével. Az MNB döntése szerint a bankok akár kétszázaléknyi tőkekövetelmény-kedvezményt is kapnak a kis- és középvállalkozói (kkv) beruházásokat és működést ösztönző NHP Hajrá program keretében kihelyezett hite­leik után – ismertette tegnap a jegybank alelnöke. Kandrács Csaba a távirati irodának adott nyilatkozatában hozzátette: a pontos mértéket az MNB 2021-től az adott bankok tőkemegfelelésének éves felügyeleti felülvizsgálatakor állapítja meg. E lehetőséget a következő három évben biztosítja a jegybank, a hitelezési, piaci és működési kockázatok mértékétől függően. Ahogyan a rizikófaktorok minimalizálása érdekében az is előírás, hogy a bankok az NHP Hajrá program keretében óvakodjanak a csak egy hiteltermékre alapozó portfólió kialakításától.

Az MNB emellett az általa tavaly februárban elindított Növekedési kötvényprogramhoz (NKP) kötődően, a vállalati kötvényfinanszírozás további élénkítése és az egységes banki tőkeképzés érdekében is felügyeleti támogató megoldásról határozott. Eszerint az MNB a tőkemegfelelés felülvizsgálata során az NKP-s kötvényportfólióra meghatározott tőkekövetelményt az uniós szinten elfogadott sztenderd kockázati súlyokkal számított szinten maximálja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.