Demográfiai kilátások: nincs jövőkép gyermekek nélkül

Gazdasági szempontból az importmunkaerő vagy az egyre nagyobb teret nyerő technikai újítások sem jelentenek választ a népesedés negatív trendjére – fogalmazott Kovács Árpád.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 06. 9:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy társadalom jövőképét gyermekek nélkül nem lehet elképzelni – hangoztatta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön. Kovács Árpád annak apropóján beszélt erről, hogy az Összefogás a Gyermek- és Családbarát Magyarországért Szakértői Műhely munkájából megjelent a Jövőnk a gyermek című tanulmánykötet, amely Magyarország demográfiai kilátásairól átfogó képet adva újító ötleteket is tartalmaz a negatív népesedési kilátások javítására.

A KT elnöke úgy fogalmazott: nincs derűs jövő gyermek és gyermekszaporulat nélkül Magyarországon. Gazdasági szempontból az importmunkaerő vagy az egyre nagyobb teret nyerő technikai újítások sem jelentenek választ a népesedés negatív trendjére, a népességfogyás ugyanis átalakíthatja az ország képét, a gyermekszaporulat javítása az ország túlélőképességét jelenti.

A népesség fogyatkozása lefelé ágazó szakaszt jelent egy ország életében, nemcsak a társadalom szerkezete, a gondolkodásmód változik meg, hanem arról is szó van, hogy fizikailag be tudjuk-e tölteni a munkaköröket.

A gyermekvállalás egy út választása is, ami azt jelenti, hogy nem adjuk fel a társadalom magyar voltát – fogalmazott a KT elnöke.

Kovács Árpád – aki a kötet előszavának szerzője – arról is beszélt, hogy a tanulmányok közös gondolkodást jelentenek, s a rövid távú megoldások, a családtámogatások és más, a gyermekvállalás további ösztönzését, segítését célzó javaslatok mellett foglalkoznak a távolabbi jövőképpel is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.