Nébih: közel tízmilliárd forint a madárinfluenza miatti károkra

Sikerült megállítani a madárinfluenza-járványt az idén, a tulajdonosok nyolcvan százalékát már kifizették.

Magyar Nemzet
2020. 08. 08. 17:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több nyugodt év után 2020-ban ismét megjelent a madárinfluenza-betegség Magyarországon. A járványt – gyors és határozott intézkedésekkel – sikerült megállítani. A járványvédelmi szabályokat betartó, felelősen gazdálkodó tulajdonosoknak állami kártalanítás jár, amelyek több mint nyolcvan százalékát, azaz csaknem 9,5 milliárd forintot már kifizetett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – foglalta össze az Agrofórum szakportál.

A most kimutatott vírustörzs nagyban hasonlít a 2016–2017-es fertőzés során azonosítotthoz
Fotó: Havran Zoltán

Felidézte, hogy a március végén indult járvány Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyét érintette. A három megyében mintegy négyszáz állattartótelepen csaknem 4,8 millió állatot kellett ártalmatlanítani a betegség megfékezése és a terjedésének megelőzése érdekében. Nem hagyta az út szélén a gazdákat az állam: azok a tulajdonosok, akikkel szemben nem állt fenn kártalanítást kizáró ok, a megsemmisített állataikért, eszközeikért, ragályhordozó anyagaikért, tárgyaikért százszázalékos kártalanításban részesülnek.

A szigorú állategészségügyi intézkedések miatt már több millió szárnyast kellett leölni
Fotó: MTI

A védekezés során, a felszámolásokkal egyidejűleg, a járási hivatalok szakemberei a becslési, kártalanítási eljárásokat is folyamatosan végezték, így azok mostanra befejeződtek. A határozatok alapján a Nébih – a jogerőre emelkedéstől számított hatvan napon belül – intézkedik a kártalanítások kifizetéséről a tulajdonosoknak.

A portál kiemeli: a kártalanítások teljesítését a hivatal kiemelt feladatként kezeli, s miközben a támogatási kérelmek több mint nyolcvan százalékát már feldolgozták, csaknem felére csökkentették a jog szerinti ügyintézési időt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.