Óriási földgázkészletre bukkant Törökország a Fekete-tenger alatt

Erdoğan: Cél, hogy 2023-ra Törökország szolgálatába álljon a most felfedezett fekete-tengeri földgáz.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 21. 16:10
null
Makó, 2007. január 5. Kutatófúrás a Makóhoz közeli Óföldeák határában, ahol a feltételezések szerint közel 600 milliárd köbméter gázvagyon található. A gázkészlet kitermelése lehetővé tenné, hogy a hazai szükséleteken túl exportra is jusson belőle. A kutatást a TMX Olaj- és Gázkutató Kft. szakemberei végzik. MTI Fotó: Németh György Fotó: Németh György Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török Fatih fúróhajó 320 milliárd köbméter földgázt talált a Fekete-tenger alatt – jelentette be Recep Tayyip Erdoğan török elnök pénteken az isztambuli Dolmabahce palotából közvetített televíziós beszédében. Erdoğan jelezte: Ankarának az a célja, hogy 2023-ban – a Török Köztársaság kikiáltásának 100. évében – a nemzet szolgálatába állítsák a fekete-tengeri földgázt.

Magyarország is jól járhat a török földgázkincs kitermelésével
Fotó: Reuters

A Fatih július 20-án kezdte meg próbafúrásait a Fekete-tenger Tuna–1 megjelöléssel ellátott övezetében. A török államfő közölte: a térséget Sakarya gázmezőnek nevezték el.

Erdogan rámutatott: hasonló jó hírt várnak a Földközi-tenger keleti medencéjéből is, ahol országa ugyancsak próbafúrásokat végez.

Az elmúlt időszak török próbafúrásai a Földközi-tengeren Ciprus és Görögország haragját váltották ki, amelyek szuverenitásuk megsértésének tekintik ezt. Az EU szerint a török kutatások sértik a nemzetközi jogot.

A török földgázkincs előnyös lehet Magyarország számára is, mivel a Török Áramlat gázvezetéken keresztül több forrásból érkezhet nagyobb mennyiségű földgáz a térségünkbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.