időjárás 19°C Anita , Kármen 2023. június 2.
logo

Sikertörténet válság idején: hároméves csúcson a Richter

Fellegi Tamás Péter
2020.08.13. 15:45
Sikertörténet válság idején: hároméves csúcson a Richter

Miközben a járvány okozta válság a tőzsdei cégek többségét megviselte, a Richter árfolyama 2017 óta nem látott szintre emelkedett. A befektetők éveken át pesszimisták voltak, most azonban lelkesednek a részvényért.

Szerdán 7200 forint fölé emelkedett a Richter árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), és ezzel az idei legmagasabb értékét érte el, sőt egyúttal 2017 nyara óta nem látott áron forog a részvény. Külön érdekesség, hogy akkor sem volt az ár ennél sokkal magasabb, így a papír közel van mindenkori legmagasabb értékéhez.

De vajon minek köszönhető, hogy míg a tőzsdei cégek közül sok gyengélkedik, megviselte őket a válság és ez az árfolyamukban is megmutatkozik, addig a Richter képes volt csúcsra jutni? Ráadásul úgy, hogy az európai és amerikai gyógyszergyárak többsége távolról sincs a csúcson: egy-két olyan gyártó papírját kapják fel a befektetők, amelyeket összefüggésbe hoznak valamely koronavírus elleni gyógyszer vagy vakcina fejlesztésével és várható közeli értékesítésével.

A Richter ugyan részt vesz ilyen kutatásokban, sok esélye azonban nincs, hogy az áttörés a hazai gyógyszergyárnál valósulna meg, így ez igazán nem tekinthető motiváló erőnek a befektetők szempontjából. Az már vonzóbb, hogy a cég viszonylag jó eredményeket produkált az első fél évben, még ha ennek egy része egyszeri bevétel volt is.

Ami fontosabb lehet, az a múlt évben és 2018-ban jelentkező pesszimizmus, és az a tény, hogy a cég lényegesen jobban teljesít, mint amire a befektetők akkor számítottak. Az előző két évben uralkodó lett az a vélemény, hogy a cég nyeresége java részét egy termékből szerzi, ami túl kockázatos állapot. Sok nagyobb intézményi befektető, aki jelentős, öt százalék fölötti részesedéssel rendelkezett, kiszállt a cégből, vagy erősen csökkentette részvénycsomagját.

Idén azonban már látszik, hogy a Vraylar sokkal nagyobb siker, mint korábban gondolták. A gyógyszer már most is igen szép árbevételt hoz, értékesítése meredeken növekszik, és ez a folyamat akár hosszabb időn át is fennmaradhat. A siker fényében az Egyesült Államok mellett más piacok is felértékelődhetnek, a kereslet más országokban is jelentős lehet a termék iránt. Sőt húzótermékként elérte az egymilliárd dolláros forgalmat, ezért a Richter jelentős egyszeri úgynevezett mérföldkőbevételhez jutott.

A Vraylar mellett azonban úgy tűnik, a Richter sok más terméke is jobban fut, mint ahogy korábban várták. A jelenlegi fejlesztések alapján pedig jó eséllyel újabb húzótermékkel rukkolhat elő a vállalat, mire a Vraylar már túljut a zeniten.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.