Sikertörténet válság idején: hároméves csúcson a Richter

Miközben a járvány okozta válság a tőzsdei cégek többségét megviselte, a Richter árfolyama 2017 óta nem látott szintre emelkedett. A befektetők éveken át pesszimisták voltak, most azonban lelkesednek a részvényért.

Fellegi Tamás Péter
2020. 08. 13. 15:45
null
Nem rossz az eredmény a Richternél, csak a váarkozások voltak magasak Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán 7200 forint fölé emelkedett a Richter árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), és ezzel az idei legmagasabb értékét érte el, sőt egyúttal 2017 nyara óta nem látott áron forog a részvény. Külön érdekesség, hogy akkor sem volt az ár ennél sokkal magasabb, így a papír közel van mindenkori legmagasabb értékéhez.

De vajon minek köszönhető, hogy míg a tőzsdei cégek közül sok gyengélkedik, megviselte őket a válság és ez az árfolyamukban is megmutatkozik, addig a Richter képes volt csúcsra jutni? Ráadásul úgy, hogy az európai és amerikai gyógyszergyárak többsége távolról sincs a csúcson: egy-két olyan gyártó papírját kapják fel a befektetők, amelyeket összefüggésbe hoznak valamely koronavírus elleni gyógyszer vagy vakcina fejlesztésével és várható közeli értékesítésével.

A Richter ugyan részt vesz ilyen kutatásokban, sok esélye azonban nincs, hogy az áttörés a hazai gyógyszergyárnál valósulna meg, így ez igazán nem tekinthető motiváló erőnek a befektetők szempontjából. Az már vonzóbb, hogy a cég viszonylag jó eredményeket produkált az első fél évben, még ha ennek egy része egyszeri bevétel volt is.

Ami fontosabb lehet, az a múlt évben és 2018-ban jelentkező pesszimizmus, és az a tény, hogy a cég lényegesen jobban teljesít, mint amire a befektetők akkor számítottak. Az előző két évben uralkodó lett az a vélemény, hogy a cég nyeresége java részét egy termékből szerzi, ami túl kockázatos állapot. Sok nagyobb intézményi befektető, aki jelentős, öt százalék fölötti részesedéssel rendelkezett, kiszállt a cégből, vagy erősen csökkentette részvénycsomagját.

Idén azonban már látszik, hogy a Vraylar sokkal nagyobb siker, mint korábban gondolták. A gyógyszer már most is igen szép árbevételt hoz, értékesítése meredeken növekszik, és ez a folyamat akár hosszabb időn át is fennmaradhat. A siker fényében az Egyesült Államok mellett más piacok is felértékelődhetnek, a kereslet más országokban is jelentős lehet a termék iránt. Sőt húzótermékként elérte az egymilliárd dolláros forgalmat, ezért a Richter jelentős egyszeri úgynevezett mérföldkőbevételhez jutott.

A Vraylar mellett azonban úgy tűnik, a Richter sok más terméke is jobban fut, mint ahogy korábban várták. A jelenlegi fejlesztések alapján pedig jó eséllyel újabb húzótermékkel rukkolhat elő a vállalat, mire a Vraylar már túljut a zeniten.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.