Újranyitnak az éttermek, mozik és színházak Romániában

Miközben a hétvégi, csökkentett számú tesztelések közepette is csak ritkán esik 1300 fős alá a pozitívként azonosítottak kontingense, Romániából szeptember elsejétől újra kinyithatnak az éttermek, a kávézók, a mozik és a színházak.

2020. 08. 31. 18:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Bizottság (CNSU) legutóbbi határozata értelmében bizonyos korlátozások mellett szeptember elsejétől újra fogadhatnak vendégeket a romániai éttermek, vendéglők és kávézók belső terei – köztük a szállodákhoz tartozók is. A legfontosabb korlátozás, hogy az intézkedést csak azokban a megyékben lehet életbe léptetni, ahol az elmúlt 14 napban a koronavírussal fertőzöttek száma nem haladta meg az ezer lakosra számított 1,5 fős átlagot. A klubok, diszkók, egyéb éjszakai szórakozóhelyek ugyanakkor változatlanul zárva maradnak.

Bár Romániában immár a 86 ezret is meghaladta a koronavírussal megfertőzött emberek száma, a vakációs periódus újra megsokszorozta a megbetegedéseket, a kormány már nem tudott, illetve nem akart ellenállni a gazdasági szegmens egyre erősödő nyomásának. Annál is inkább, mivel közeledik a szeptember 27-re tervezett önkormányzati választások időpontja, amelynek kampányelemei között központi helyet foglal el a vírushelyzet kezelése, a gazdaság újraélesztése érdekében hozott intézkedések. A CNSU által kibocsátott dokumentum értelmében a teraszok továbbra is csak 6 és 24 óra között tarthatnak nyitva, az utolsó rendelést legkésőbb 23 órakor lehet felvenni.

Nagyobb létszámot engedélyeznek viszont a magánrendezvényeken, képzéseken, workshopokon való részvétel esetén: zárt terekben legfeljebb ötven, kültéren pedig maximum száz személy gyűlhet össze az egészségügyi minisztérium által elfogadott szabályrendszer betartása mellett. A játéktermek csak azokban a megyékben tarthatnak nyitva, ahol az elmúlt két hét során a fertőzöttek száma nem haladta meg az ezer főre vetített 1,5 személyes átlagot.

Régóta várt intézkedésként kinyithatnak a mozik, a színházak és a koncerttermek is, ötvenszázalékos kapacitással és az éttermek esetében megszabott megbetegedési ráta körülményei között. A drive-in típusú rendezvények, az autós mozik vagy koncertek megszervezése is lehetséges, de csak abban az esetben, ha ugyanazon személygépkocsiban egy háztartásban élő személyek ülnek, legfeljebb hárman. A mozikra, színházakra, koncerttermekre eddig fenntartott embargó növekvő értetlenséget szült, a kulturális intézmények vezetői pedig egyre inkább azzal a burkolt veszéllyel szembesültek, hogy nem jutnak finanszírozáshoz a kényszerű semmittevésre kárhoztatott művészek bérének kifizetésére. Így születtek az elmúlt hetekben tenyérnyi, improvizált szabadtéri színpadokon bemutatott haknielőadások.

A kültéri előadások, koncertek, fesztiválok és egyéb kulturális események résztvevőinek száma nem haladhatja meg az ötszázat, a nézők számára egymástól legalább két méterre létrehozott ülőhelyeket kell biztosítani, a védőmaszk viselése pedig kötelező. Ebben a tekintetben augusztus folyamán két kolozsvári rendezvény, a TIFF elnevezésű filmfesztivál és a kolozsvári magyar napok rendezvénysorozata is járható utat villantott fel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.