Az agrár és a kereskedelmi cégek körében népszerű az NHP Hajrá

A leggyakrabban rövid lejáratra, azaz forgóeszközhitel-jelleggel igénylik a vállalkozók a kedvezményes kölcsönt.

Horváth Éva
2020. 10. 22. 13:51
null
Az ökológiai gazdálkodás ma még kevéssé elterjedt hazánkban, de a következő években jelentősen elterjedhet a vegyszermentes előállítás Fotó: Oláh Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbb hiteligény a növénytermesztéssel, állattenyésztéssel, vadgazdálkodással foglalkozó cégek részéről tapasztalható a Növekedési hitelprogram (NHP) hajrá keretében, de megközelítőleg ilyen aktívak a kereskedelmi vállalkozások is. A legnépszerűbb hitelcél továbbra is a forgóeszköz finanszírozás – összegezte eddigi tapasztalatait a K&H Bank, amely áprilisi indulása óta összesen több mint 127 milliárd forint értékben kötött NHP Hajrá szerződést céges ügyfelekkel. Ebből több mint kilencvenmilliárd forintot már folyósítottak – tájékoztatott Hodina Péter, a K&H Vállalati értékesítési igazgatóság vezetője.

A forgóeszköz-finanszírozás a szerződött hitelösszegek hozzávetőleg hetven százalékát teszi ki.

A K&H ügyfelek által már lehívott forgóeszközhitelek esetében az átlagos szerződéses összeg több mint 145 millió forint, szemben a piaci 83 millió forintos átlaggal.

A második legkelendőbb hitelcélnak az új beruházási hitel, valamint a beruházási hitelkiváltás számít, mindkettő a szerződött hitelösszegek 14-14 százalékát teszi ki. A támogatás előfinanszírozás és a lízingcél egyelőre csupán a szerződött összegek egy-két százalékát jellemzi.

A hitelkérelmek közül a legtöbb a növénytermesztéssel foglakozó vállalkozásoktól érkezik
Fotó: MTVA/Bizományosi/ Oláh Tibor

– Az agrárium említett cégei képviselik a szerződött hitelállomány megközelítőleg harmadát (31 százalékot), de a nagykereskedelem és a kiskereskedelem részéről is aktív kereslet figyelhető meg. Az előbbi az igénylések 19 százalékát jelenti, míg minden tizedik igénylés kiskereskedelmi vállalkozástól fut be – részletezte Hodina Péter.

A kereskedők aktívak, keresik a növekedés lehetőségeit Fotó: Havran Zoltán

A bank a kihelyezett hitelek országos eloszlásáról úgy tájékoztatott: a legtöbb szerződéskötés eddig Szegeden és Debrecenben született, a nagyvárosok maguk mögé, a harmadik helyre utasították Budapestet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.