Európában kiemelten magas az öregedési index

A legfrissebb előrejelzések szerint akár már 2050-ben elérheti a kétszáz százalékot a magyar öregedési index, vagyis demográfiai változások nélkül sokkal több nyugdíjast kell eltartania az aktív dolgozóknak. A ma 30–59 éves korosztályba tartozó magyarok pedig most úgy gondolják, ha elérkezik számukra a nyugdíjaskor, havi 215 ezer forintra lesz szükségük, hogy kényelmesen megéljenek – derül ki a Biztos jövő elnevezésű K&H-kutatásból.

Magyar Nemzet
2020. 10. 31. 11:55
null
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatás alapján a takarékossági világnap alkalmából készített összeállítás szerint a rövid távú, előre nem látható eseményekre való takarékoskodás mellett a hosszú távú, például a nyugdíjasévekre spórolás is fontos, különösen, hogy a mostani kilátások szerint öregszik a társadalom, többek között az európai és a magyar.

Egyre fontosabb a nyugdíjasévekre spórolás, a mostani kilátások szerint ugyanis öregszik a társadalom, többek között az európai és a magyar is
Fotó: Frank Yvette/Délmagyarország

A hosszabb távú öngondoskodásnak ma kiemelt szerepe van az elmúlt évtizedekben kialakult trendek miatt – állapítják meg a kutatás készítői. A nemzetközi statisztikai intézetek mellett a KSH által mért úgynevezett öregedési index azt mutatja meg, hogy száz 14 év alatti lakosra hány 65 éves vagy annál idősebb ember jut egy-egy térségben vagy országban. A globális öregedési index a múlt század közepén – az 1950-es években – 14-15 százalék volt, azóta fokozatosan emelkedik, már megközelítette a 37 százalékot, a legújabb előrejelzések szerint 2050-re pedig 75 százalékra növekedhet.

Európában magasabb a mutató, már 2010-ben átlépte a száz százalékot. A magyar mutató követi az európai indexet, 2020-ban megközelítőleg száznegyven idős ember jutott száz 14 év alattira, a kétszáz százalék körüli értéket pedig Magyarország 2050-ben érheti el, amennyiben nem következik be komolyabb demográfiai fordulat. Az elöregedés azért fontos tényező, mert sokkal több nyugdíjast kell eltartania kevesebb dolgozónak. Éppen ezért is fontos az időben elkezdett hosszú távú takarékoskodás, hogy ne csak az állami nyugdíjellátásra számíthassanak az érintettek idős korukban.

A K&H Biztosító Biztos jövő elnevezésű, reprezentatív felmérése szerint

a mai, 30–59 éves korosztály úgy látja, a kényelmes nyugdíjasévekhez legalább havi 215 ezer forint bevételre lesz szükségük.

Ahhoz, hogy legalább ezt az összeget elérjék nyugdíjaséveikre, várhatóan szükség lesz az állami juttatások kiegészítésére is. A felmérés alapján az is kiderült: 101 ezer forint az az összeghatár, amely alatt már egyáltalán nem lehet megélni, százötvenezer forintból pedig csak szűkösen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.