Hatmilliárd forintot osztanak szét e-járművek beszerzésére

A keretösszeg bővítésével minden sikeres pályázó hozzájut a támogatáshoz – tájékoztatott Kaderják Péter.

Magyar Nemzet
2020. 10. 20. 10:59
Electric cars sit charging in a parking garage at the University of California, Irvine
Napközben konnektorvégen lógnak a kaliforniai egyetem e-autói (Fotó: Reuters) Fotó: © Lucy Nicholson / Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen mintegy hatmilliárd forinttal támogatja a kormány több mint kétezer környezetkímélő autó és robogó beszerzését a Klíma- és természetvédelmi akciótervben. Mostanra már több mint 1600 pályázathoz állították ki a támogatói okiratot, a járművek mintegy felének a megvásárlása is elkezdődött – tájékoztatott Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Az ITM a lapunkhoz eljuttatott közleményben felidézte, hogy idén májusban hirdette meg az elektromos járművek vásárlását támogató kiírást, amelynek

eredeti, ötmilliárd forintos keretösszege villámgyorsan kimerült. A pályázatok benyújtását egy nap után le kellett zárni, az élénk érdeklődés láttán a kormány 882 millió forinttal emelte meg a támogatást. A többletforrásnak köszönhetően a kiírási feltételeket teljesítő összes pályázó kedvezményesen vásárolhat elektromos járművet.

– A legalább a megrendelésig eljutott beszerzések összértéke meghaladja a 3,6 milliárd forintot. Néhány tucat pályázatnál a hiánypótlás zajlik, az elbírálás tehát hamarosan lezárul – összegezte a pályázat előrehaladását Kaderják Péter.

Fotó: Bach Máté

Az elektromos járművek beszerzésére kiírt pályázat célja, hogy minél szélesebb körben segítse elő a közlekedés zöldítését, az alacsonyabb árkategóriájú elektromos autók elterjedését. A környezetkímélő elektromos autózás hazai térnyerése elengedhetetlen Magyarország immár törvényben is rögzített 2050-es klímasemlegességi célkitűzésének eléréséhez. Az igények körültekintő előzetes felmérésének köszönhetően

a kereskedők nyitottak voltak a listaárak csökkentésére, így a pályázat a piaci versenyt is élénkítette.

A kormányzati program felgyorsítja a környezetkímélő járművek magyarországi terjedését, amelynek tempója már korábban is az európai élmezőnybe tartozott. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az ősszel újabb pályázatok nyílnak.

2020 első felében az uniós tagállamok közül hazánkban nőtt a legnagyobb mértékben a forgalomba helyezett alternatív hajtású autók száma. A Klíma- és természetvédelmi akcióterv a Zöld busz programmal a helyi közösségi közlekedésben is növeli a tiszta járművek arányát. A kormány tíz év alatt 36 milliárd forintot biztosít az elektromos buszok beszerzéséhez és forgalomba helyezéséhez a nagyvárosokban. Bemutatkozásként először a debreceniek próbálhattak ki ingyen egy korszerű és környezetkímélő járművet szeptemberben, októberben a békéscsabaiakon a sor, a program további hét helyszínen folytatódik majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.