időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Lesz elég ponty, süllő és harcsa a Balatonban

Gulyás J. Attila
2020.10.11. 19:05

Megkezdődött a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkájának leglátványosabb időszaka, a halastavak lehalászása, ezzel együtt pedig a legkedveltebb hazai horgászvíz, a Balaton halakkal való feltöltése. Az őszi haltelepítést idén is a közvetlen és a teljes nyilvánosság, a horgászegyesületek képviselői és a média jelenlétében végzi a siófoki székhelyű agrárgazdasági cég.

Oxigénnel dúsított tartályokban szállítják a halneveldékként emlegetett fonyódi, mórichegyi, buzsáki, balatonlelle–irmapusztai halastóból a halakat a Balatonba, hogy jövőre meg azt követően is legyen mit kifognia a több tízezer balatoni és vendéghorgásznak.

Ebben az évben háromszáz tonna két- és háromnyaras ponty, hat tonna egynyaras süllő, 250 ezer előnevelt harcsa, 200 kiló compó és 1500 vegyes hal, továbbá 11 ezer egynyaras menyhal Balatonba telepítése szerepel a társaság tervében.

Ebből egyébként már 148 tonnányit teljesített az ökológiai szemléletű gazdálkodást folytató, ugyanakkor a horgászigények optimális kielégítésére létrehozott gazdasági társaság.

Elkezdték a halastavak lehalászását, több száz tonna hal kerül legnagyobb tavunkba
Fotó: Havran Zoltán

Az idei haltelepítés újdonsága, hogy megérkezik a Balatonhoz a tiszta vizű, hideg folyók, folyótorkolatok, lagúnák hala, a menyhal. Ebből a fajtából több mint tízezret juttatott el Siófokra egy, a Dunából származó aranyhal szaporításával is foglalkozó bajai cég. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérkara kényesen ügyel arra, hogy a haltelepítés a teljes nyilvánosság előtt történjék. A cég honlapja naponta, jó előre, szinte percről percre közli a haltelepítés helyét, időpontját, a halastavakból kiemelt és a Balatonba kerülő hal fajtáját és korosztályát. Elkerülendő a korábban és időnként előfordult horgászpanaszokat, többek közt, hogy nem kerül az előírtaknak vagy az igényeknek megfelelő mennyiségű hal a Balatonba, a haltelepítés mindig a területileg illetékes horgászegyesületi képviselők és a sajtó jelenlétében történik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.