Nyugtatgatja ügyfeleit a szlovákiai biztosító

A MNB azt javasolja, hogy a Novis körüli bizonytalanságok miatt az érintettek tájékozódjanak folyamatosan

Horváth Éva
2020. 10. 25. 8:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Novis Biztosító pénzügyi helyzete stabil, és maradéktalanul képes teljesíteni kötelezettségeit mind a felügyeleti hatóságok, mind az ügyfelei felé is” – hangsúlyozta minap kiadott közleményében a szlovákiai székhelyű biztosítótársaság, amelynél a korábban szerződött magyar ügyfelek befizetett életbiztosítási díjai az elmúlt évek során már húszmilliárdos nagyságrendet értek el. A határon túli Novis mostani pozitív üzenete már csak ezen honfitársainknak is fontos, miután az elmúlt napokban olyan információk láttak napvilágot, amelyek szerint a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) felfüggesztette a társaság új biztosítási szerződéseinek értékesítését.

A Novis közleményében részletesen kitért arra, hogy az NBS nem korlátozza új biztosítási szerződések megkötésében, sem Magyarországon, sem az Európai Gazdasági Térség azon országaiban, amelyekben aktív és szabályszerű működése engedélyezett.

Igaz, a szlovák jegybanki felügyelet sajátosan rövidre fogta a pórázt, s a társasággal kapcsolatosan olyan határozatot hozott, amelynek alapján rendszeresen ellenőrzi a biztosító saját eszközalapjait, kezelt vagyoni eszközeit és azok hozamát.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ennél sokkal óvatosabb: a magyarországi ügyfelek érdekeinek védelmében, közvetlenül a Novis és az első számú hazai közvetítője, a Quantis (ex Brokernet) számára már 2018-tól több lépésben megtiltotta a társaság összes életbiztosításának forgalmazását. Az indokok szerint átláthatatlanok voltak a konstrukciók a tőke- és hozamgaranciára, illetve az ügyfeleknek járó tényleges kifizetésekre vonatkozó feltételei.

A korábban szerződött magyar ügyfeleknek pedig azt javasolják, hogy folyamatosan tájékozódjanak, és a szerződéses feltételek adta keretek között döntsenek a biztosítóval való további együttműködésről. Az MNB a Novis közleményét pár nappal megelőzően kifejtette azt is, hogy amennyiben a magyar ügyfelek bizalma megrendül, végső esetben joguk és lehetőségük van akár szerződéseik felmondására is. Sőt, a Magyarországon forgalmazott szerződések jellemzően lehetőséget adnak a rendszeres díjon felül nagyobb összegű eseti díjak fizetésére is. Ilyenkor a biztosítási konstrukció visszavásárláskor – a szerződéses feltételek szerinti levonásokkal – az ügyfeleknek a befizetett díjak jó részét vissza kellene kapniuk – hangsúlyozta az MNB. A Novis a biztosítási szerződések megtartására viszont azzal érvel, hogy azok az esetek többségében hosszú lejáratú szerződések, amelyek lejárat előtti felmondása anyagi veszteséggel járhat.

A jegybank felügyeleti hatósága már másfél éve megtiltotta a Novis összes életbiztosításának magyarországi forgalmazását
Fotó: Katona Vanda

Előzményként azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az szlovák jegybank szeptember 11-től ideiglenes intézkedést hozott a Novis-szal szemben, amelyben megtiltotta valamennyi termék értékesítését addig, amíg a befektetési egységekhez kötött biztosításaihoz kapcsolódó tartalékai el nem érik az előírt szintet – emlékeztet az MNB. Az NBS-nek ugyanis alapos gyanúja van arra, hogy a Novis tartalékai nem érik el az ügyfélkövetelések, de a visszavásárlási érték fedezéséhez szükséges szintet sem. Az MNB a helyzet tisztázására folyamatosan kér információkat az NBS-től a Novis tőkehelyzetéről, illetve a visszavásárlás fedezetéről.

A Novis most a következőket közölte: ügyfeleinek a biztosítási szerződésekben elhelyezett befektetései kedvező megtérülést értek el az elmúlt évben. A társaság 2015 óta folyamatosan jelentős profitot termelt, amelyet teljes egészében saját tőkéjének emelésére fordított. A biztosító saját tőkéje jelenleg meghaladja a 37 millió eurót (13 milliárd forintot). Az idei esztendőt a társaság, a pandémia ellenére is, várhatóan ugyancsak nyereséggel zárja, a pénzügyi biztonság mérésére szolgáló tőkeelvárási szintet a 134 százalékra teljesíti. A biztosító a 2020-as évben több vizsgálaton is átesett, amelyek eredményei a Novis fizetőképességét és megfelelő pénzügyi tartalékainak meglétét is megerősítették.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.