– Korainak tartom még a szakmai szervezet és a vendéglátósok állásfoglalását az adventtel, a karácsonnyal és a szilveszterrel kapcsolatban, hiszen még a hét végéig se nagyon látunk el, de abban azért mindannyian bízunk, hogy a vírus nem fogja ellehetetleníteni az év végi ünnepeinket – mondta a Magyar Nemzetnek a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekvédelmi Szövetségének (Kisosz) Veszprém megyei elnöke.
Csendes mulatozás
Vágó Gábor jelezte: a jelenlegi tervek szerint minden észak-balatoni településen lesznek kisebb rendezvények, és ha ebben az évben a szilveszteri mulatozáskor a 23 órakor bezáró szórakozó- vagy vendéglátóhelyeken nem is koccinthatunk éjfélkor, akkor is eljön 2021 – fogalmazott némi iróniával. Megjegyezte ugyanakkor, hogy bízik abban, a körülmények megengedik majd akár azt is, hogy az operatív törzs fontolóra vegye: december 31-re felmentést ad a zárórai rendelkezés alól.

– Napról-napra változik a helyzet, ezért a vendéglátóhelyek egyelőre nem azzal foglalkoznak, hogy programot kínáljanak az év végi ünnepnapokra – ezt már Kertész Rezső, a Kisosz somogyi elnöke mondta megkeresésünkre.
A tóparti kiskereskedők, kézművesek részvételével hagyományos adventi vásárokkal kapcsolatban jelezte: egyelőre többen készülnek a kirakodásra, de tudni kell, hogy ehhez a helyi önkormányzatok engedélye is szükséges és sok helyütt a kérdés még nem dőlt el.
Lapunk ennek kapcsán úgy tudja, hogy Siófokon például készülhetnek az árusok a főtéren megszokott év végi vásározásra, viszont a korábbi évekhez képest jóval kevesebbnek jut stand. A balatonlellei BL Yacht Club sem hagyná el a már hagyományos és jó hangulatú adventi programját a covid évében sem, és bár ezúttal nem várnak szlovák és lengyel kereskedőket, a magyarok éppúgy gazdag választékkal, szeretettel várják majd a nézelődőket – jelezték lapunknak.
Készülnek a hangulatra
– Kisebb események biztosan lesznek majd az ünnepnapokon, illetve karácsony és újév között. Ennek kapcsán bizakodnak és készülnek a balatoni vendéglők, borozók tulajdonosai, amelyek csekély létszámú, visszafogottabb, de ugyanúgy színvonalas gasztronómiai programokat biztosan terveznek, mivel igénylik a vendégek – vélekedett kérdésünkre az egyik badacsonyi borbirtok tulajdonosa.