Áruhitel helyett személyi kölcsön az ünnepekre

A járvány és a nyomában járó válság miatt idén már másodszor alakulnak át a fogyasztási szokások, ami a küszöbön álló karácsonyi bevásárlásokban is megjelenik. Áruhitel helyett a személyi kölcsön lehetőségei közül érdemes válogatnia annak, aki banki segítséggel fedezné a költségeket.

Horváth Éva
2020. 11. 22. 14:15
null
Ha a járvány terjedése felgyorsul, a ruházati üzleteknek jelentős forgalomcsökkenésre kell számítaniuk Fotó: Bach Máté Forrás: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt mondják, hogy az idei karácsony más lesz, mint az eddigiek. Nemcsak a távolságtartás, a veszélyeztetett embertársaink védelme miatt mellőzött összejövetelek, a családi, baráti partik visszafogottsága, hanem az ünnepek előtti vásárlási szokások átalakulása miatt is. Beindultak a Black Friday-akciók az online és hagyományos boltokban is, de már az eddig megjelent adatokból is látszik, hogy a járvány megtörte a kiskereskedelem korábbi években tapasztalt szárnyalását.

A járvány miatt a vásárlók átálltak az óvatos üzemmódra: rengetegen élnek az akciózás adta olcsóbb beszerzések lehetőségével, vagy a biztonságos takarékoskodás miatt inkább elhalasztják azoknak a termékeknek – ruhák, cipők, műszaki cikkek, bútorok, számítástechnikai eszközök – a vásárlását, amelyekre nincs feltétlenül, gyorsan szükségük.

Van, aki inkább hitelt vesz fel, csak megmaradjon az ajándékozás öröme Fotó: Teknős Miklós

Ahogy minden évben, idén is akad olyan fogyasztó, akinek a jelenlegi, kivárásra játszó helyzetben megéri a kedvezményes kamatozással kínált személyi hitel felvétele, ami a tartalékokat nem azonnal, hanem csak későbbi időpontban kezdi apasztani. Ha az ügyfél körültekintően választ, egy ötéves futamidejű, 1,5 millió forintos személyi kölcsön esetében összességében akár 300-400 ezer forintos megtakarítást is elérhet – mutat rá a Money.hu legfrissebb összefoglalója, amiből kiderül, hogy ha valaki hitelből kényszerül vásárolni, az áruhiteleknél jobbak a személyikölcsön-lehetőségek.

Figyelmeztetnek: az akciószezonban megjelennek az áruhiteles ajánlatok is, de ezeket óvatosan kell kezelni, hiába tűnnek első látásra kedvezőnek. Az áruhitelek egyik fő hátránya az, hogy csakis az adott termékre lehet elkölteni az összeget, ráadásul a kereskedőnél jó eséllyel csak egyféle vagy nagyon kevés áruhitel-konstrukcióból lehet választani. Ezzel szemben a személyi kölcsön összege bármire elkölthető, és szinte az összes banknál megtalálhatók a kapcsolódó ajánlatok, amiből választani lehet.

Tudni érdemes, hogy a személyi kölcsönöknél az év végéig van érvényben az adósságvédelmi intézkedések között bevezetett teljes hiteldíjmutató (thm) plafon. Ez csak december végéig érvényes, így aki ilyen típusú hitelt igényel, annak a jövő januártól érvényes thm-et kell figyelembe venni, ez határozza majd meg a havi törlesztőrészletet.

Forgatag. Sokan előre félretesznek az ünnepi bevásárlásra, mások külső segítséggel oldják meg Fotó: Oláh Tibor/MTI

A szakportál adatai szerint november közepén az ötmillió forintos, ötéves futamidőre felvett személyi kölcsönök közül a legolcsóbbak havi törlesztőrészlete harmincezer forint volt, amivel összesen 1,8 millió forintot kell visszafizetni a banknak. Azért fontos a kínálat alapos áttekintése, mert a legdrágább konstrukciók esetében a havi törlesztés már 37-38 ezer forint is lehet, ami azzal jár, hogy a futamidő végére a felvett összegnél jóval, akár akár 2,2-2,3 millió forinttal több lesz a teljes visszafizetendő összeg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.