A járvány ellenére nőtt a gazdák traktor- és gépvásárlási kedve

Alig érzékelhető és mindössze átmeneti hatást gyakorolt a mezőgazdasági gépek piacára a koronavírus tavaszi megjelenése. A forgalom nem esett vissza, sőt az év első kilenc hónapjában többet költöttek ezekre a beszerzésekre a gazdák, mint 2019 azonos időszakában.

Nagy Kristóf
2020. 12. 02. 20:00
null
Nem viselte meg a mezőgépek piacát a járvány. A gazdák körében idén a nagyobb és drágább traktor iránt érdeklődtek Fotó: Varga György Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdemben nem esett vissza a mezőgazdasági gépek forgalma a koronavírus-járvány hatására – derül ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet (NAIK AKI) jelentéséből.

Értékében ráadásul nőtt az eladás: a vizsgált, január és szeptember közötti időszakban három százalékkal magasabb volt a forgalom, mint 2019 első kilenc hónapjában.

A gazdák összesen 138,7 milliárd forintot fordítottak mezőgazdasági gépek és eszközök beszerzésére.

A járvány miatt csak kisebb forgalomkiesést könyveltek el a gépforgalmazók.

A múlt évihez képest alacsonyabb, ám 2018 első három hónapjához képest nagyobb forgalmat bonyolítottak a kereskedők. A második negyedévben emelkedésnek indult az értékesítés, míg a harmadik negyedévben már jelentősen meghaladta az egy évvel korábbit.

Az adatok azt mutatják, hogy a tavasszal elhalasztott, ám tervezett beszerzéseket a legtöbb gazda a július és szeptember közötti időszakban pótolta.

A vizsgált időszakban a termelők mintegy kilenc százalékkal többet költöttek alkatrészek beszerzésére, mint tavaly. Összesen 47,1 milliárdos forgalma volt az év első kilenc hónapjában az alkatrészpiacnak. A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy az alkatrészek iránti kereslet évek óta folyamatosan nő, és az árak is magasabbak.

Nem viselte meg a mezőgépek piacát a járvány. A gazdák körében idén a nagyobb és drágább traktorok iránt nőtt az érdeklődés
Fotó: MTI/Varga György

A gazdálkodók a gépvásárlásra fordított összeg közel 60 százalékából erőgépeket vásároltak. Az összes gép- és eszközeladás harmadát a traktorok, 15 százalékát pedig a gabonakombájnok adták.

Noha értékükben nőttek a beruházások, az eladott gépek mennyisége elmaradt a tavalyitól: 2019-hez képest 18 százalékkal csökkent a traktorok eladása, idén 1836 új traktor talált gazdára.

Az adatok azt mutatják, hogy

kevesebb új traktor került a gazdákhoz 2020-ban, ám ezek jóval értékesebbek voltak.

A könnyű kategóriában a kereslet 42 százalékkal esett vissza 2019-hez képest, ugyanakkor a nehéz-univerzális típusok forgalma 13, míg a nagy teljesítményű traktorok forgalma 9 százalékkal nőtt.

Egyre koncentráltabb a magyarországi mezőgazdaságigép-piac

– összegezte észrevételeit az AKI. A hazai mezőgéppiacon a koncentráció erősödését mutatja, hogy a mezőgazdasági gépek és eszközök eladásainak 72 százalékát tíz cég bonyolította a vizsgált időszakban.

A három legnagyobb agrárgép-kereskedő forgalma így már 57 százaléka az összes magyarországi mezőgépeladásnak, négy százalékkal nagyobb volt eddig a részesedésük, mint 2019 első kilenc hónapjában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.