időjárás 24°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Gulyás Gergely: Egy átlagnyugdíjas 78 ezer forint pluszpénzre számíthat novemberben

Adóstop: a kormányhivatal lesz a végállomás

Jakubász Tamás
2020.12.09. 05:50
Adóstop: a kormányhivatal lesz a végállomás

Az illetékes kormányhivatal döntése akadályozza majd meg azoknak az önkormányzatoknak a tervét, amelyek az adóstop ellenére megpróbálják jövőre felemelni a helyi közterheket – nyilatkozta lapunknak a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András egyúttal már-már betegesnek nevezte azt, ahogyan a baloldal ragaszkodik a megszorításhoz.

– Rövid úton kudarcba fog fulladni Niedermüller Péter partizánakciója, az adóstop él – kommentálta érdeklődésünkre Erzsébetváros DK-s polgármesterének tervét a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András véleményét azután kértük ki, hogy a Gyurcsány-párt politikusa közölte: mindenképpen ragaszkodik ahhoz, hogy január 1-jén emelkedjenek Erzsébetvárosban a helyi adók. Erről – mint érvelt – már novemberben döntést hozott a helyhatóság, a telekadó és az építményadó inflációkövető növelése pedig létkérdés az önkormányzatnak. Niedermüller Péter utalt arra is, hogy szerinte a kormány adóstop bevezetéséről szóló rendelete alaptörvény-ellenes.

Niedermüller Péter. A polgármester adóemelési terve minden bizonnyal kudarcba fullad
MTI Fotó: Marjai János

– A kormány a múlt héten kényszerült arra, hogy országos adóemelési tilalmat vezessen be az önkormányzatoknál, ennek oka pedig éppen az volt, hogy számos baloldali vezetésű helyhatóság a válság alatt is növelni akarta az emberek és a vállalkozások helyi adóterheit. Ezt nem lehet megengedni – nyilatkozta most lapunknak Tállai András államtitkár, aki az erzsébetvárosi polgármester álláspontjára is kitért. Szerinte a jogi helyzet világos: rendkívüli jogrend van érvényben, és amint a hatályos törvényeket, úgy a helyhatóságok rendeleteit is felülírják az ilyenkor meghozott kormányrendeletek szabályai. – Immár kormányrendelet mondja ki az adóemelési tilalmat, ezzel pedig senki nem mehet szembe – húzta alá a miniszterhelyettes. Hozzátette: amelyik önkormányzat mégis megpróbálkozna ezzel, gyors iránymutatást kapna a jogrendről. – Az építmény- és telekadó kivetéséről a jegyzőnek határozatot kell hoznia, ami – ha jogsértő módon magasabb adóról szólna – megtámadható a másodfoknál. Az önkormányzatok fellebbviteli fóruma a kormányhivatal, amely köteles érvényt szerezni a hatályos jogszabályoknak, így nem adhat zöld utat az adóemelésnek. A kormányhivatal döntése ellen a helyhatóságok nem léphetnek fel – vezette le a jogi folyamatot a miniszterhelyettes.

Tállai András az adóstop politikai vonásaira is reagált. – Minden gazdasági megfontolás szerint káros válság idején a közterhek növelése, immár a jog is tiltja, mégis ragaszkodik hozzá Gyurcsány embere. Ezek alapján érthetetlennek, sőt már-már betegesnek tűnik az a vonzódás, amelyet a baloldal érez az adóemelések iránt – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: a kormány kiáll álláspontja mellett, és mindenképpen érvényt szerez az adóemelési tilalomnak, az adózók sanyargatása, a megszorítások ugyanis most nem enyhítik, hanem növelik a bajt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.