A magyarországi ipar már kilábalt a járvány okozta válságból

Októberben a kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz képest 2,8 százalékos volt a bővülés.

Magyar Nemzet
2020. 12. 11. 9:01
A hazai járműgyártás teljesítményét javíthatják a megrendelések
A hazai járműgyártás teljesítményét javíthatják a megrendelések Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Októberben az ipari termelés volumene 0,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a nyers adatok szerint. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz képest a bővülés 2,8 százalékos volt – közölte második becslését a Központi Statisztikai Hivatal. Az ipari termelés áprilisban volt mélyponton, ahhoz képest a növekedés 66 százalékot tesz ki.

  • Az ipari export volumene 1,0 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 38 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 1,5, míg a 17 százalékos súlyú számítógép-, elektronikai, optikaitermék-gyártásé 4,7 százalékkal emelkedett.
  • Az ipar belföldi értékesítése 3,1, a feldolgozóiparé 6,4 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.
  • 2020. január–októberben az előző év azonos időszakához képest:

    • Az ipari termelés 8,2 százalékkal csökkent. Az összes értékesítés 65 százalékát adó külpiaci eladások volumene 8,3, míg a 35 százalékot képviselő hazai értékesítésé 6,3 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában.

    • Az ipari termelés csak Észak-Alföldön (5,6 százalékkal) nőtt, míg a többi régióban 1,2 és 13,7 százalék közötti volumencsökkenést mért a statisztikai hivatal, a legnagyobb mértékűt Nyugat-Dunántúlon.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.