A zöldáram-termelést segítő tesztprojektek indulnak

A beadványok magas színvonala miatt a tárca megduplázta a karbonkvóta-értékesítésekből fedezett támogatások keretösszegét.

2020. 12. 02. 17:26
Hyundai Tucson hydrogen fuel cell electric vehicle is filled at pump in Newport Beach, California
Hidrogén töltőállomás Kalifornia államban. Infrastruktúra kérdése Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaság zöld energetikai átmenetét segítő két innovációs pályázatot zárt le az Innovációs és Technológiai Minisztérium, összesen csaknem 11 milliárd forint támogatással kezdhetnek kísérleti projektjeikbe a nyertesek – jelentette be az energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Kaderják Péter az online sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nyertes vállalkozások, illetve vállalkozásokból és egyetemekből álló konzorciumok a nagy mennyiségben rendelkezésre álló, karbonmentesen termelt áram tárolására, a power-to-gas, vagyis áramból gáz technológia fejlesztésére kapnak támogatást. (A Magyar Földgáztároló Zrt. terveiről ebben a cikkben számoltunk be részletesen. A Szegedi Tudományegytem kutatóinak átütő sikeréről itt olvashatnak.)

Kísérleti hidrogénerőmű Laageban. Egyre több a fejlesztés
Fotó: MTI/EPA

A terület fejlesztésére, a megoldások tesztelésére a folyamatosan növekedő megújuló alapú, ezen belül is az időjárásfüggő áramtermelés miatt van szükség. Ezek időszakos túltermelését érdemes eltárolni későbbre, akár szezonálisan, az akkumulátoros technológiák lehetőségeihez képest jóval tovább. Az elgondolás szerint a felesleges áramot hidrolízisre lehet felhasználni, az így keletkező hidrogént a földgázrendszerekben tárolni, szállítani, felhasználni. A projektek között biometán tárolására alkalmas is szerepel.

Kaderják Péter elmondta, hogy

a hazai forrásból előállítható energiatermelés ösztönzése hozzájárul Magyarország 2050-re kitűzött klímasemlegességének eléréséhez, az importigény csökkentéséhez, így az ellátásbiztonság növeléséhez is.

A klímavédelmi célokat pedig úgy érdemes elérni, hogy közben ösztönözzék a gazdaságfejlesztést is. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke arról beszélt, hogy a zöld gazdaság iparágában az energetikai innovációs pályázatok révén is összeköttetik az egyetemi, kutatóintézeti tudás a piaci igényekkel.

A tárca eredetileg négymilliárdos kerettel nyitotta meg a pályázatot, de

a beadványok magas színvonala és a jelentős túligénylés hatására megduplázta az összeget. A saját forrásokkal együtt összesen 12,5 milliárd forint értékben öt mintaberuházás valósulhat meg a következő két évben.

Innovatív hálózatfejlesztési megoldásokhoz, valamint akkumulátoros villamosenergia-tároló telepítéséhez 2,7 milliárd forintot nyertek el a cégek, a támogatások 4,7 milliárd forint értékű fejlesztés megvalósítását segítik. A pályázatok pénzügyi forrását a szén-dioxid-kvóták értékesítéséből származó bevételekből biztosítják az államtitkár tájékoztatása szerint.

A Magyar Földgáztároló Zrt. 1,9 milliárd forintot nyert el, míg 1,6 milliárdhoz jut a Biogáz Unio Zrt., a Bakony Bio Zrt. és a Szegedi Biológia Kutatóközpont konzorciuma. A Pannon Egyetem, a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem konzorciuma 1,3 milliárd forint támogatással gazdálkodhat a pilot projektjében. Kétmilliárdot nyert el a VPP Solar Fejlesztő, Építő és Üzemeltető Kft., valamint 1,2 milliárd forintot a Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. a Szegedi Tudományegyetemmel közösen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.