időjárás 14°C Helga 2023. október 3.
logo

Novák Katalin: Ismét bővül az otthonteremtési program + videó

Pintér
2020.12.21. 10:55
Novák Katalin: Ismét bővül az otthonteremtési program + videó

Újabb elemmel bővül az otthonteremtési program: február elsejétől otthonfelújítási kölcsönt kínálunk azoknak, akiknek nincs elég önerejük ahhoz, hogy az otthonfelújítási támogatással élni tudjanak – közölte Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter friss Facebook-videójában. Mint hangsúlyozta, január elsejétől a felújítási munkák legfeljebb ötven százalékát, maximum hárommillió forintot lehet visszaigényelni. Az önerőt kiváltó kölcsön február 1-jétől igényelhető, és aki felvette, március 1-je után nyújthatja be a visszatérítésre szóló támogatási igényét.

Novák Katalin jelezte,

legfeljebb hatmillió forintos, maximum tízéves futamidejű, legfeljebb háromzázalékos kamatozású kölcsönről van szó, amelyet bankban lehet majd igényelni.

A jogosultsághoz legalább egy olyan gyermek kell, akit közös háztartásban nevelnek és munkaviszony, amennyiben pedig a hitelbírálatnak is megfelelnek, megkapják a kölcsönt. A miniszter kifejtette, amikor megkapták a hitelt, megkötötték a szerződést a vállalkozókkal, elkezdték a felújítást, menet közben gyűjtögethetik a számlákat, majd

egy évük van arra, hogy ezt követően a Magyar Államkincstárnál igényeljék az otthonfelújítási támogatást. Ekkor az államkincstár is meg fogja vizsgálni, jogosultak-e.

– Amikor ezeknek a nem túl szigorú feltételeknek megfelelnek, megkapják a támogatást – mondta Novák Katalin, hozzátéve, hogy ilyenkor a támogatás összegével csökken a kölcsön.

Ha a család a legnagyobb összegű hitellel (hatmillió forint) és a legnagyobb összegű támogatással (hárommillió forint) élt, akkor a fennmaradó hárommilliós hitelösszeg havonta nagyjából harmincezer forintos törlesztőrészletet jelent majd.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.