Novemberben 45 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a munkaerőpiacra frissen belépők közül találtak többen állást.

Magyar Nemzet
2020. 12. 22. 14:51
Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novemberben az előző hónaphoz képest 45 ezerrel 4,496 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma, közölte az előzetes gyorsbecslésre épülő adatot Heti monitorában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A távirati iroda ismertette: a foglalkoztatottak novemberi száma 26 ezerrel (0,6 százalékkal) maradt el az egy évvel korábbitól. A létszámnövekedés eredményeként a 15–64 évesek foglalkoztatási rátája egy hónap alatt 1,0 százalékponttal 70,6 százalékra emelkedett és 0,3 százalékponttal meghaladta az egy évvel korábbit is.

A gyorsbecslés szerint a munkanélküliek száma egy hónap alatt kilencezerrel, 190 ezerre csökkent, amivel 34 ezerrel haladja meg a tavaly novemberit. A 4,1 százalékos munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal alacsonyabb az októberinél, de 0,7 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

A foglalkoztatottak számának a munkanélküliek csökkenésénél nagyobb növekedése azt jelzi, hogy a munkaerőpiacra frissen belépők közül találtak többen állást.

Novemberben a potenciális munkaerő-tartalék 25 ezerrel alacsonyabb volt az előző havinál, de 39 ezerrel meghaladja az egy évvel korábbit. A múlt hónapban 121 ezren – az előző havinál 23 ezerrel kevesebben – azért nem számítottak munkanélkülinek, hanem a munkaerőpiacról távol maradó inaktív népességbe tartoztak, mert szeretnének dolgozni, de nem kerestek munkát. Az előző hónaphoz képest kétezerrel pedig azok száma nőtt, akik keresnek ugyan munkát, de két héten belül nem tudnak munkába állni. A távmunkában vagy home office-ban foglalkoztatottak aránya novemberben 8,2 százalékos volt a szeptemberi 5,8 és az októberi 7,6 százalék után, de kilenc százalékponttal elmaradt a májusi 17,2 százaléktól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.