Nyertek a covidon az internetes áruházak

A karanténos március–április az új aranykort jelentette a hazai webáruházaknak. 

Magyar Nemzet
2020. 12. 04. 9:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új aranykort, majd hektikus hullámzást hozott a pandémia a magyarországi webáruházaknak, amelyek a megrendelők számának növekedésével jelentős adatvagyont is felhalmoztak, ami a karácsonyi kereslet meglovagolásának lehet az egyik kulcsmotívuma – állapította meg a HD marketing e-kereskedelmi helyzetjelentése.

A 2020. január–novemberre vonatkozó időszak vizsgálata során kiderült, hogy a koronavírus-járvány vásárlási szokásokat megváltoztató hatása eddig sosem látott mértékben tornázta fel a webáruházak látogatottságát, amikor az átlagos 17-19 százalékos növekedéshez képest 31 százalékos volt a forgalombővülés.

Rutinná vált a netes vásárlás, amely várhatóan a covid után is megtartja hódító szerepét Fotó: Katona Vanda

Megállapították: a termék alapú webáruházak egyértelműen akkor lőttek ki tavasszal, amikor a lezárások érvényben voltak és a felhasználók félelmei jelentősen nőttek a boltokban történő személyes vásárlások kapcsán. A karanténos március–április minden eddigi rekordot megdöntve, 62–64 százalékos növekedést produkált, az új aranykort jelentett a webáruházaknak.

Ezt követően továbbra is átlag felettinek számított a május–június értékesítése is és bár továbbra is sok új vevő érkezett, de ez előző hónapokhoz képest már csak kisebb növekedés volt az internetes áruházakban.

Július–augusztusban visszatért az üzletág a korábban megszokott növekedési ütemhez, hogy aztán szeptemberben és októberben átadja a helyét a kiszámíthatatlan, hektikus változásoknak: ekkor egyes áruházaknál – akik tavasszal pedig nagyot nőttek – inkább visszaesés jött, míg mások, akik tavasszal közepesen vagy csak alig nőttek, pont ebben az időszakban erősödtek meg – mutatott rá az elemzés.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.