Robotikában utazik a leggazdagabb román üzletember

Idén már 1,6 milliárd lejt tett ki Daniel Dines vagyona, aki 2005-ben hozta létre szoftvercégét.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2020. 12. 08. 20:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még egy hellyel hátrébb csúszott Ion Ţiriac a Forbes magazin által kiadott, a legtehetősebb romániai magánszemélyeket tömörítő ötszázas toplistán. A gazdagok rangsorában sokáig egyeduralkodónak számító, teniszezőből vállalkozóvá lett 81 éves mágnás hatmilliárd lejjel idén csak harmadik. A második helyre a Dedeman építőanyag- és barkácsáruházlánc tulajdonosait, a Dragos és Adrian Pavăl testvérpárt érdemesítette 7,5 milliárd lejes vagyonuk. A műfaj multicégeit már egy ideje maga mögé utasító vállalat tulajdonosai tavaly még listavezetők voltak, idén azonban előzött a köztudatba 2019-ben berobbant Daniel Dines.

A Digi-birodalom tulajdonosa, a romániai magyar Teszári Zoltán az ötödik a leggazdagabbak listáján
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A sikertörténet egy bukaresti panellakásban 2005-ben létrehozott szoftvercéggel, az UiPath-szal indult, ennek egyik alapítója pillanatnyilag a leggazdagabb román. A cég értékét 2018-ban hétmilliárd dollárra becsülték, a startup vállalkozásban akkor húsz százalékot birtokló Dines vagyonát pedig 480 millió lejre taksálták. Egy évvel később már 1,2-1,3 milliárd lejre hízott a vagyona, ez nőtt idén 1,6 milliárdra.

Az RPA (Enterprise Robotic Process Automation – az alkalmazottak rendszeresen ismétlődő tevékenységének automatizálása) technológia fejlesztésében utazó cég látványos növekedése 2017-től datálható. Akkor jutott úgynevezett A kategóriájú, mintegy harmincmillió dollár értékű finanszírozáshoz az Earlybird Venture Capital, Credo Ventures és Seedcamp befektetési alapoktól, a trió a Facebook vagy a Google útjának kezdetén is felbukkant. Az UiPath ügyfelei közé tartozik a CIA, az amerikai haditengerészet, a McDonalds vagy a Duracell. – Ha Bill Gates úgy fogalmazta meg a Microsoft célját, hogy minden házban legyen egy számítógép, én minden személy mellé egy robotot álmodom – jelentette ki Dines a Forbes.com-nak adott interjúban. A tulajdonosok a tőzsdére készülő UiPath-t középtávon Európa első dekakornis – tízmilliárd dollárt meghaladó értékre becsült – vállalatává akarják fejleszteni.

A Forbes-listán szereplő három leggazdagabb romániai mögött „szakadék” tátong, a negyedik helyezett, a szépségiparban érdekelt Anastasia Soare vagyonát 2,3 milliárd lejre tartják. Soare asszony a hollywoodi sztárok sminkeseként, kozmetikusaként lett milliárdos, Beverly Hills néven működtet világszerte kozmetikai szalonokat, hasonló márkanévvel forgalmaz szemöldök- és bőrápoló termékeket.

Az ötödik helyen a nagyváradi Teszári Zoltánt, az RCS&RDS vállalat, ismertebb nevén a Digi távközlési és televíziós birodalom Magyarországon is jelen lévő, amúgy meglehetősen „rejtőzködő” tulajdonosát találjuk 1,9 milliárd lejjel. A hatodik 1,5 milliárdos vagyonnal Radu Dimofte, aki a KFC vagy a Pizza Hut léptékű élelmiszeripari óriások franchise-át telepítette Romániába. Az idei ötszázas Forbes-listára 105 millió lejes vagyonnal lehetett felkerülni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.