időjárás 5°C Miklós 2022. december 6.
logo

Érdemben csökkennek az őstermelők és a családi gazdaságok terhei

Magyar Nemzet
2021.01.07. 17:50

Kedvező adózási feltételeket és csökkenő adminisztrációs terheket tesz lehetővé a kormány az új családi gazdaságokról szóló törvénnyel a gazdálkodóknak – mondta Nagy István a tárca közlése szerint csütörtökön Dunaharasztiban. Az agrárminiszter a Ficsor tehenészetben tett látogatásán arra emlékeztetett, hogy a januárban életbe lépett új szabályozás szerint három működési forma közül választhatnak a termelők.

Maradhatnak őstermelők, alkothatnak őstermelők családi gazdaságát, vagy családi mezőgazdasági társaságot.

Az új szabályozással a kormány egyszerűsíteni kívánja a mezőgazdasági termelők adózási környezetét és növelni a jelenlegi adómentességi értékhatárokat. A kisebb őstermelőknek évi hatszázezer forintról a mindenkori minimálbér felére, közel egymillió forintra emelkedik ettől az évtől az a bevételi határ, amelyhez még adóbevallást sem kell készíteni.

Az őstermelők kedvezményes adózás alá eső értékhatára már a minimálbérhez kötött
Fotó: Havran Zoltán

Adómentessé válik az átalányadózó őstermelő az éves minimálbér ötszörösét meg nem haladó bevétele is, ami csaknem tízmillió forint.

Az átalányadózás választhatóságának felső határa nyolcmillió forintról a minimálbér tízszeresére, közel húszmillió forintra növekszik.

Az őstermelők családi gazdasága elnevezésű formában tevékenykedő őstermelők adózása a jelenlegi családi gazdaság tagjaihoz hasonló, tehát az őstermelőknek nyújtott adókedvezmény többszöröződik.

Nagy István hozzátette, hogy az adómentességgel járó átalányadózás csak abban az esetben választható, ha a közösen elért bevétel nem haladja meg a mindenkori minimálbér negyvenszeresét, a megközelítőleg nyolcvanmillió forintot.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.