Érdemben csökkennek az őstermelők és a családi gazdaságok terhei

A családi gazdaságok újraszabályozásával – nagyobb adómentesség mellett – egyszerűbbé válik a termelők adózási környezete.

Magyar Nemzet
2021. 01. 07. 17:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedvező adózási feltételeket és csökkenő adminisztrációs terheket tesz lehetővé a kormány az új családi gazdaságokról szóló törvénnyel a gazdálkodóknak – mondta Nagy István a tárca közlése szerint csütörtökön Dunaharasztiban. Az agrárminiszter a Ficsor tehenészetben tett látogatásán arra emlékeztetett, hogy a januárban életbe lépett új szabályozás szerint három működési forma közül választhatnak a termelők.

Maradhatnak őstermelők, alkothatnak őstermelők családi gazdaságát, vagy családi mezőgazdasági társaságot.

Az új szabályozással a kormány egyszerűsíteni kívánja a mezőgazdasági termelők adózási környezetét és növelni a jelenlegi adómentességi értékhatárokat. A kisebb őstermelőknek évi hatszázezer forintról a mindenkori minimálbér felére, közel egymillió forintra emelkedik ettől az évtől az a bevételi határ, amelyhez még adóbevallást sem kell készíteni.

Az őstermelők kedvezményes adózás alá eső értékhatára már a minimálbérhez kötött
Fotó: Havran Zoltán

Adómentessé válik az átalányadózó őstermelő az éves minimálbér ötszörösét meg nem haladó bevétele is, ami csaknem tízmillió forint.

Az átalányadózás választhatóságának felső határa nyolcmillió forintról a minimálbér tízszeresére, közel húszmillió forintra növekszik.

Az őstermelők családi gazdasága elnevezésű formában tevékenykedő őstermelők adózása a jelenlegi családi gazdaság tagjaihoz hasonló, tehát az őstermelőknek nyújtott adókedvezmény többszöröződik.

Nagy István hozzátette, hogy az adómentességgel járó átalányadózás csak abban az esetben választható, ha a közösen elért bevétel nem haladja meg a mindenkori minimálbér negyvenszeresét, a megközelítőleg nyolcvanmillió forintot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.