Automatikusan jár a kkv-knak az iparűzési adó felezése

Az elektronikus nyilatkozattétel csak az adóelőleg kedvezményes fizetéséhez szükséges, az egyszázalékos iparűzésiadó-mérték alkalmazásához nem.

Munkatársunktól
2021. 02. 24. 13:37
null
Az építkezésben nem, a papírmunkában viszont segíthet a NAV Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alacsonyabb iparűzésiadó-mérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv-k), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség – adta hírül a Pénzügyminisztérium (PM). Hozzátéve azt is, hogy szerda reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz.

Az adóelőleg felezéséhez szükséges nyilatkozatot február 25-ig kell benyújtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, ám az a vállalkozó sem veszíti el jogát a kisebb összegű adóelőleg fizetésére, aki a dokumentumot nem tudja határidőben elküldeni.

Ez igazolási kérelemmel később is pótolható, de érdemes legkésőbb az adóelőleg megfizetésének az időpontjáig kimenteni a késedelmet és pótolni a mulasztást. Lényeges, hogy megközelítőleg 400 ezer katásnak nem is kell nyilatkoznia, ahogy a tevékenységüket az idén kezdő vállalkozásoknak vagy az előtársaságoknak sem. Az elektronikus nyilatkozattételi kötelezettség ugyanis nem terheli azokat a kkv-kat, amelyeknek a törvény alapján nem kell adóelőleget fizetni.

Fontos leszögezni, hogy az elektronikus nyilatkozattétel csak az adóelőleg kedvezményes fizetéséhez szükséges, az egyszázalékos iparűzésiadó-mérték alkalmazásához nem – emelte ki a pénzügyi tárca közleményében. Vagyis 2021-re vonatkozóan minden érintett automatikusan – az adóelőleg-nyilatkozat megtételétől függetlenül – a felére csökkentett, legfeljebb egyszázalékos mértékű adót fizetni majd meg 2022. május 31-én.

Az adókönnyítés százötvenmilliárd forintot hagy a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknál
Fotó: Havran Zoltán

Annak érdekében, hogy az adókönnyítés – amely összességében százötvenmilliárd forintot hagy a vállalkozásoknál – már most tavasszal is segítse a kkv-kat, a fizetendő adóelőleg csökkentését is lehetővé tette számukra a kormány. A PM kiemelte azt is, hogy az adóelőleg felezéséhez szükséges az elektronikus nyilatkozat, mert ezáltal nem kell külön bürokratikus eljárásban az adóelőleg csökkentését kérni. Továbbá így az is kizárható, hogy Brüsszel utólag, az uniós állami támogatásra vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozva eljárást indítson Magyarország ellen.

Mint ismert, egy vállalkozás akkor jogosult a kedvező iparűzésiadó-mérték alkalmazására, ha mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősül, de a nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a négymilliárd forintot.

A vállalkozó és a kapcsolódó, illetve partnervállalkozások adatait össze kell számítani, vagyis a négymilliárd forintos értékhatár, valamint a foglalkoztatotti létszámra vonatkozó határ nem az egyedi vállalkozás szintjén, hanem „csoportszinten” értelmezendő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.