időjárás 24°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Hatalmas magyar gazdasági siker Kínában

2021.02.09. 11:54
Hatalmas magyar gazdasági siker Kínában

Az EPS Global Zrt. sikeresen lezárta újabb kínai projektjének akvizícióját, így már három kínai városban is kínai–magyar közös együttműködésben valósulhat meg a magyar fejlesztésű okos parkolási rendszer. Az új projektváros, Zhangjiakou az egyik kiemelt rendezési helyszíne a 2022-es téli olimpiai játékoknak.

A tranzakciót az EXIM Exportösztönző Magántőkealapot kezelő GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő menedzselte szoros együttműködésben az EPS szakembereivel. A cél Zhangjiakou város okos parkolási rendszerének saját finanszírozásból való kiépítése és harmincéves üzemeltetése. Zhangjiakou Pekinggel határos, lakossága 4,65 millió fő. A város a következő téli olimpia egyik legfontosabb helyszíne, ahol a sí és snowboard versenyeket tervezik megtartani.

A parkolási projekt célja a város centrumában 25 000 közterületi (utcai) parkolóhely és a belváros minden közterületen kívüli parkoló kapacitásának, mint a parkolóházak mélygarázsainak egy okosrendszerbe vonása. Ennek eredményeképpen az okosrendszer az összes parkolóhely adatával rendelkezni fog, így az autóvezetők a mobil applikáción és az intelligens forgalomirányító táblákon láthatják a szabad parkolóhelyeket. A mobil app sok más funkció mellett navigációs szolgáltatást is nyújt: például az utazókat egyből a céljukhoz legközelebbi szabad parkolóhelyre irányítja.

A parkolási díjak és esetleges meg nem fizetett tartozások rendezésére kizárólag elektronikusan lesz lehetőség. A jelenlegi magyar pótdíjazási gyakorlattal ellentétben, a parkolási díjat meg nem fizető autósok „mikuláscsomagja” csak egy értesítő arról, hogy a parkoló autós helyett a parkoló ellenőrei indították el a parkolási díjfizetést. Így sokkal olcsóbbá és egyben egyszerűbbé válik az az elmaradt parkolási díj megfizetése. Amikor pedig egy autóvezető elindítja a parkolási díjfizetést, de elfelejti azt leállítani, akkor erről a rendszer automatikus értesítést küld a sofőrnek. Így a parkolási díj betölti a forgalomszabályozási feladatát, ugyanakkor ezzel a szolgáltatással kiegészülve egyben az autós érdekeit is figyelembe veszi.

Petheő Tamás, az EPS Global és a GB & Partners igazgatósági elnöke és Gyarmati Zoltán az EPS Global igazgatóságának tagja a 2022-es téli olimpia város okos parkolási rendszerének a kiépítésére és harmincéves üzemeltetésére vonatkozó tender nyertest kihirdető okirattal, amelyet az kínai önkormányzat és a partnerek is aláírásukkal és pecsétjükkel hitelesítettek
Fotó: Chalhoub Emil

A rendszer teljes transzparenciát biztosít az önkormányzatnak, amely valós időben, online látja a parkolási adatokat, valamint az összes adatot tárolja és egy big data adatelemző és vizualizációs modulon keresztül az önkormányzat számára fontos adatokból teljesen automatikusan riportokat készít igény szerinti időszakonként. A városi közlekedés zavartalan üzemeltetése, tervezése és fejlesztése szempontjából is fontos, hogy ezek az információk elérhetők legyenek a Zhangjiakou-i városüzemeltetés és tervezés számára. Az EPS Global szoftverrendszerén túl, az EXIM Exportösztönző Magántőkealap egy másik befektetése is fontos szerepet kap a projektben: a parkolóhelyek foglaltsági és egyéb használatra vonatkozó adatait az Asura Technologies Kft. élő kameraképet feldolgozó videó analitikai megoldása fogja biztosítani.

Az EPS-nek a Zhangjiakou-i projekt a harmadik közös együttműködése lesz a ZTE telekommunikációs óriás infrastruktúra fejlesztéssel foglalkozó leányvállalatával, a ZTE ITS-sel. A Zhangjiakou-i beruházásban az EPS és a ZTE ITS konzorciumban vesz részt és stratégiai partnerségre lépett a China Communications Construction Company (CCCC) kínai óriásvállalattal. A teljes projekt kilencmilliárd forintos bekerülési értékének kilencven százalékát a CCCC finanszírozza. Azonban az EPS többségi és a ZTE ITS kisebbségi tulajdonú közös holding vállalatának lesz irányító többsége (51 százalék) a projektcégben.

A CCCC a Fortune 500 lista szerint a világ 93. legnagyobb vállalata, egyben Kína legnagyobb közlekedési infrastruktúra építő és üzemeltető vállalata, 118 országában van jelen, így az EPS technológiája mind Kínában, mind a világon rendkívül gyorsan elterjedhet – olvasható az EPS Global Zrt. közleményében.

Az EPS Globalról

Az EPS Global Zrt. 2012-ben került megalapításra azzal a céllal, hogy a magyar technológiát és know-how-t külföldre exportálja. A társaság többségi tulajdonában lévő kínai–magyar vegyesvállalatainak jelenleg összesen három kínai várossal vannak érvényes koncessziós szerződései húsz-, huszonöt és harmincéves határozott időtartamokra. Ezeken belül 55 ezer parkolóhelyet kell ellátni az EPS és kínai partnerei okostechnológiájával és azokat a koncessziós szerződések lejártáig üzemeltetni. A vállalat irányító többségét a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő által menedzselt EXIM Exportösztönző Tőkealap, amely az EPS Global Zrt. operatív irányításában is aktívan részt vesz. Jelentős tulajdonos még családi vagyonkezelő cégén keresztül Emőri Gábor is, akinek a tulajdonában álló i-Cell cégcsoport valósította meg például a használat-arányos útdíj rendszert (HUGO), valamint az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszert.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.